Zaak vermoorde IKON-journalisten na 39 jaar voor de rechter

FLEVOLAND • Wo 17 maart 2021 | 15:10 • Woensdag 17 maart 2021 | 15:10

Justitie in het Midden-Amerikaanse land El Salvador heeft de zaak over de moord op vier Nederlandse journalisten na 39 jaar alsnog voor de rechter gebracht. Dat zeggen de advocaten van de nabestaanden, tegen de NOS.

Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag maakten in 1982 voor de IKON een reportage over de gewelddadige burgeroorlog in El Salvador. Veel Salvadoranen kregen in de jaren tachtig onderdak in Almere.

Vakbondsleider
Alfredo Hernandez Repreza uit Almere kende de vier journalisten. Hij zat in die periode in de gevangenis, omdat hij als vakbondsleider als staatsgevaarlijk werd gezien. De Nederlandse journalisten bezochten hem in de gevangenis voor een interview. Een paar dagen later werden ze vermoord. Twee jaar later krijgt Hernandez Repreza asiel aangeboden in Nederland.

Opdrachtgever
Eén van de verdachten is kolonel Mario Reyes Mena. Een waarheidscommissie van de Verenigde Naties concludeerde in 1993 dat hij de opdrachtgever was van de moord. Zembla spoorde Reyes Mena dat jaar op in de Verenigde Staten, waar hij nog steeds woont.

Het verhaal over het leven van Alfredo Hernandez Repreza in El Salvador en zijn vlucht naar Nederland wordt verteld in een serie die vorig jaar bij Omroep Flevoland te zien was.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel