Urker zet zinnen op allereerste gentherapie tegen zeldzame oogaandoening

URK • Vr 19 maart 2021 | 17:18 • Vrijdag 19 maart 2021 | 17:18

Michiel van den Berg uit Urk ondergaat deze maand een nieuwe gentherapie om te voorkomen dat hij blind wordt. De 26-jarige Urker is de eerste Nederlander met een zeldzame oogaandoening die de behandeling krijgt. Met de therapie krijgt Van den Berg zijn gezichtsvermogen niet terug, maar het voorkomt wel dat zijn netvlies verder afbreekt. Volgens hem is die garantie afgegeven, voordat de behandeling startte.

De Urker heeft maandag in het Oogziekenhuis in Rotterdam de eerste behandeling aan zijn rechteroog gehad: hij kreeg een medicijn in zijn netvlies gespoten. "Het goede gen is daar achtergelaten en dat moet zijn weg vinden in het netvlies", vertelt hij. Van den Berg lijdt sinds zijn geboorte aan een zeldzame variant van de oogaandoening retinitus pigmentosa, waardoor zijn gezichtsvermogen zo'n 30 procent is. "Waar dat op neerkomt is dat ik nachtblind ben, kleurenblind, dat m'n gezichtsscherpte heel laag is, ik ben lichtschuw."

Behandeling slaat binnen 30 dagen aan
Met de gentherapie moet blindheid rond het 40ste levensjaar worden voorkomen. De behandeling moet ervoor zorgen dat de afbraak van het netvlies stopt. Mogelijke positieve bijeffecten zijn een beter nachtzicht en een betere lichtinval in het oog. De Urker ervaart na de eerste injectie een luchtbel in zijn rechteroog. "Die bel lost binnen een week op. Dan heeft het netvlies nog tijd om te herstellen en dan zou ik na 30 dagen herstel moeten zien."

Zorgverzekeraar betaalt dure gentherapie
De zorgverzekeraars keurden de gentherapie rond de jaarwisseling goed. Daarom wordt de behandeling à 300.000 euro per oog vergoed. Van den Berg weet dat er nog meer patiënten met retinitus pigmentosa de gentherapie zullen krijgen. Hij hoopt dat de behandeling hét middel wordt om blindheid te voorkomen. "Des te eerder je erbij bent om het te repareren, om te houden wat je hebt, des te beter het is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel