Houtbewerker Koerts zoekt museum voor collectie

DRONTEN • Za 20 maart 2021 | 9:56 • Zaterdag 20 maart 2021 | 9:56

Bertus Koerts uit Dronten is op zoek naar een museum voor zijn collectie zelfgemaakte houten landbouwvoertuigen en gereedschap. De inspiratie voor het houtbewerken haalt Koerts uit het jarenlang werken in de landbouw.

"Alles gaat weg, verdwijnt. Ik denk: ‘ik kan het misschien wel namaken’. En zo is het gebeurd”, vertelt Koerts. "Ik vind het leuk om een ander te laten zien hoe het eigenlijk vroeger was. Want mensen weten het helemaal niet meer."

''Wat mijn ogen zien kunnen mijn handen maken''

— Bertus Koerts

Het bewerken van hout gaat volgens Koerts als vanzelf voor hem. Hij geniet ervan om net zo lang door te gaan tot hij het voor elkaar heeft. "Ik heb nooit gevraagd van: ‘hoe doe je dit of dat?’ Ik wilde het altijd zelf doen. Ik ben een self-made man".

Van jongs af aan is hij al hout aan het bewerken. "Ik heb er gewoon plezier aan om te doen", zo verklaart hij zijn liefde voor zijn hobby. "Geen idee, als je een hobby hebt dan kun je er eigenlijk geen verklaring voor vinden."

Hij geniet nog steeds elke dag van het bewerken van hout, maar staat inmiddels wel minder vaak in ‘zijn’ schuurtje. "Vijftien jaar terug kon ik niet zonder. Dit was mijn leven hier. Het gebeurde zat dat ik hier in het schuurtje was en dat de vrouw ‘s avonds riep van: ‘even een broodje eten’, en dat ik zei: ‘nog even dit plakken, want anders kan het niet meer’. Dan is er weer een half uur verder. En nu ga ik wel een broodje eten. Nu hoeft het niet meer. Dat heeft met de leeftijd te maken."

"Ik hoop wel dat het ergens in een museum komt. Ik heb het zelf gemaakt, maar ik mag dacht ik wel zeggen dat dit spul echt uniek is. Het zou echt zonde zijn als het op de schroothoop kwam, of in de kachel."

Dit artikel is geschreven door Maarten Groeneweg. Hij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Zeewolde en Dronten voor Omroep Flevoland. Voor tips: maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel