Achttien maanden cel geëist tegen oud-militair wegens verkrachten collega

ALMERE • Ma 22 maart 2021 | 20:50 • Maandag 22 maart 2021 | 20:50

Tegen een 24-jarige man uit Almere is bij de militaire rechtbank in Arnhem een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist. De man wordt ervan verdacht dat hij in februari 2019 een vrouwelijke collega heeft verkracht, toen hij in dienst was van de landmacht.

De verkrachting zou gebeurd zijn tijdens een teambuildingsuitje op landgoed Beukbergen in Huis ter Heide. Na een avond stappen in Utrecht had de vrouw vrijwillig seks met een andere militair en waren de twee in haar bed in slaap gevallen. Ze werd wakker doordat ze werd betast en voelde dat iemand met zijn vingers bij haar binnendrong. Toen ze zich daartegen verzette, ontdekten de twee dat er nog iemand in de kamer was en zagen ze in het donker een schim de kamer uitvluchten.

Op de kamer geweest
De volgende ochtend vond de vrouw de jas van de Almeerder op haar kamer en was de conclusie snel getrokken. Maar de 24-jarige ontkent de verkrachting. Hij zou na terugkomst uit Utrecht wel op zoek zijn geweest naar de twee, omdat hij dacht dat er op de kamer verder gefeest zou worden. Volgens de Almeerder stond de deur op een kier en is hij wel in de kamer geweest. Daar liet hij bij het zien van de twee naakte collega’s van schrik zijn jas vallen, zo verklaarde hij.

Andere collega’s verklaarden dat de Almeerder die avond heeft gezegd dat hij seks met de vrouw wilde. En de volgende dag zou hij aan één van hen hebben verteld dat hij aan haar had gezeten. Ook stuurde hij het slachtoffer een appje waarin hij excuses maakte voor de vorige avond. “Dat ging over een snapchat die ze waarschijnlijk niet leuk vond”, legde hij bij de rechtbank uit. De man, die inmiddels niet meer bij defensie werkt, vermoedt dat de beschuldigingen tegen hem zijn gericht, omdat hij niet lekker in de groep lag.

De officier van justitie twijfelde niet en noemde de daad van de Almeerder ‘meer dan schandalig’. "Hoe haal je het in je hoofd om een kamer op te sluipen en dit te doen?", hield hij de 24-jarige voor. De vrouw liet via een schriftelijke slachtofferverklaring weten dat ze een gevoel van schaamte en minderwaardigheid aan de verkrachting heeft overgehouden. De openbaar aanklager vindt dat de Almeerder naast de straf ook een schadevergoeding van ruim 2.700 euro aan het slachtoffer moet betalen.

Vrijspraak
De advocaat van de 24-jarige pleitte voor vrijspraak. Er is volgens haar onvoldoende bewijs. Ze noemde de verklaring van het slachtoffer een ‘vaag verhaal’. Het was donker, er was gedronken en de Almeerder is niet herkend, zo somde ze op. Het ligt volgens de advocaat veel meer voor de hand dat de militair die bij de vrouw in bed lag de dader is. Ook zouden de collega’s hun verklaringen op elkaar hebben afgestemd.

Naast de verkrachting moest de Almeerder bij de rechtbank ook verantwoording afleggen voor het bezit van xtc-pillen. Maar door een fout in het onderzoek is niet meer vast te stellen dat de onderzochte pillen dezelfde zijn als de exemplaren die bij hem thuis zijn gevonden. De officier van justitie kwam daardoor niet toe aan het eisen van een straf voor drugsbezit.

De rechtbank doet uitspraak op 2 april.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel