Tulpenroutes gaan door, maar anders

FLEVOLAND • Ma 22 maart 2021 | 20:31 • Maandag 22 maart 2021 | 20:31

Vorig jaar waren er geen Tulpenroute en geen Tulpenfestival vanwege corona, maar dit jaar gaan de tulpenbelevenistochten wél door. Vanwege corona verlopen ze iets anders dan andere jaren. Zo schrijft de organisatie van de Tulpenroute in een persbericht: "We willen te veel drukte langs de routes voorkomen en toch iedereen laten genieten van de Tulpenroute."

De Tulpenroute wordt dit jaar een autoroute, waarbij langs de bloeiende tulpenvelden kan worden gereden. Onderweg zijn er locaties, waar je even de benen kunt strekken en bijvoorbeeld bij diverse ondernemers een kijkje in de keuken kan worden genomen. Voorbeeld voor de Tulpenroute is het eerder dit jaar verreden 'Rondje Zuyderzee', een actieve route voor groot en klein langs Dronten, Biddinghuizen, Swifterbant, Lelystad en Zeewolde.

Rondje Zuyderzee als voorbeeld
Daarom zocht de organisatie contact met Avontuurlijk Flevoland, die achter het Rondje Zuyderzee zit: "Met je smartphone kun je een route volgen. De izi.TRAVEL-app geeft je onderweg interessante informatie over de omgeving", vertelt Jurgen Zwaan van de Rondje Zuyderzee-organisatie enthousiast. "Bijvoorbeeld over de lokale historie, natuur en ondernemers."

Dit jaar zijn er drie Tulpenroutes in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland, namelijk door de gemeenten Dronten, Zeewolde en Lelystad. En die hebben weer allemaal meerdere startpunten. Per autoroute zijn er dan ook nog eens twee of drie verschillende startlocaties, om te voorkomen dat er te veel mensen tegelijk samenkomen. Vooraf moet er wel een ticket gekocht worden en moeten er een dag en tijdstip worden gereserveerd. "Op de gewenste dag en tijd scan je op de startlocatie een code, waarna je de route kunt rijden," schrijft de organisatie. Deze editie is van 10 april tot en met 2 mei en staat in het teken van 'Vrede' en meedoen kost 5 euro.

Tulpenfestival
In Noordoostpolder gaat het Tulpenfestival ook in aangepaste vorm door. Het kleurrijke festival is dit jaar van 16 april tot en met 9 mei en biedt dit jaar ook een app aan, zegt voorzitter Jan Menting. "We hebben geen feesttent, maar wel hebben we een mooie route uitgezet van zo'n 88 kilometer. Daar kan je in zo'n 2,5 uur langs de bollenvelden rijden. En de kinderen kunnen mee, want speciaal voor hen is er de Bollie de Berenroute. Een soort speurtocht. De kinderen moeten opdrachten doen, zoals speciale dingen ontdekken die we langs de route hebben opgesteld. Bij de drive-through op een van de drie startpunten kunnen de kinderen een tasje met attributen kopen, om aan deze speurtocht mee te doen. Dit kost 8 euro."

'Eigen verantwoordelijkheid'
Ook het Tulpenfestival werkt dus met een app, die bijna klaar is, zegt de voorzitter: "Tijdens het rijden van de route verschijnen er zo nu en dan pop-ups met foto’s, geluidsfragmenten of korte video’s, die je iets vertellen over het gebied waar je doorheen rijdt of je laten zien wat er komt kijken bij de tulpenteelt." Op de vraag of hij niet bang is dat de tulpenvelden net als vorig jaar weer overbevolkt worden met toeristen, antwoordt hij: "Het is echt niet de bedoeling dat mensen het erf op gaan bij de bedrijven of de velden inlopen. Wij plaatsen borden met daarop de covid 19-regels en 'verboden te betreden'. Mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid om zich daaraan te houden."

'Route rijden wanneer je dat wil'
"Meedoen is heel makkelijk. Je downloadt de app voor 6 euro en je kan gaan rijden wanneer jij dit wil. Je hoeft niet te reserveren. De app staat online vanaf de eerste dag, op 16 april." De drie aanrijpunten zijn: Renne Streekproducten in Nagele, Tulpenbelevingsveld in Creil of vakantiepark Eigen wijze in Bant (daar zijn toiletten en ook kan er een lunchpakket of drinken voor onderweg worden gekocht).
Menting geeft aan dat de app in de toekomst uitgebreid wordt, zodat er niet alleen tulpentelers, maar ook andere bedrijven in beeld gebracht kunnen worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel