'Geen Noord-Hollandse taferelen bij toekomstig datacenter in Zeewolde'

ZEEWOLDE • Ma 22 maart 2021 | 22:56 • Maandag 22 maart 2021 | 22:56

Het grote datacenter dat in Zeewolde gebouwd gaat worden, zal slechts een beperkte invloed hebben op het grond- en oppervlaktewater. En de gevolgen voor onze drinkwatervoorziening zijn nul. Dat zegt de gemeente Zeewolde in reactie op onheilspellende berichten over twee datacentra in Noord-Holland.

"Datacenters brengen levering drinkwater Noord-Holland in gevaar, gebruikt koelwater gaat vervuild het milieu in", zo berichtte het Noordhollands Dagblad vrijdag. De krant wist de hand te leggen op interne documenten van de provincie, waaruit blijkt dat de drinkwaterlevering aan huishoudens in het geding kan komen door het verbruik van de datacentra van Microsoft en Google. Aan de miljoenen liters koelwater worden bovendien onbekende chemicaliën toegevoegd, die uiteindelijk in het milieu belanden.

'Wij doen het anders dan in Noord-Holland', is de boodschap van Zeewolder wethouder Egge Jan de Jonge. Hij zegt het goed te kunnen begrijpen dat mensen zich zorgen maken als ze de berichten uit Noord-Holland horen. De gemeente Zeewolde wil dan ook graag uitleggen hoe er volgens hen hier in Flevoland straks verantwoord wordt omgegaan met de waterbehoefte van het datacenter. Maar liefst zeven personen worden opgetrommeld voor een video-bespreking waarin tekst en uitleg wordt gegeven. Naast de wethouder zijn dat twee gemeentelijke woordvoerders, twee projectmanagers, en twee personen van advies- en ingenieursbureau Arcadis.

Allereerst wordt opgemerkt dat de koeling van het datacenter slechts voor een beperkt deel afhankelijk is van water. Op de meeste dagen zal de koudere buitenlucht de systemen koel houden. Bijvoorbeeld door ventilatoren of warmtewisselaars

"Hier wordt geen drinkwater gebruikt"

— Egge Jan de Jonge, wethouder Zeewolde

Slootwater, geen drinkwater
Hoe zit het dan met het water? Het datacenter in Zeewolde gaat géén gebruik maken van drinkwater, zo benadrukt de wethouder. Waterbedrijf Vitens wil dat niet. Het water voor de koeling van de computerservers komt straks uit de naastgelegen Hoge Vaart. En daaraan zijn strenge regels verbonden.

Eén van de specialisten van Arcadis legt het verder uit. Voordat het water de leidingen van het koelsysteem ingaat, moet het eerst worden gefilterd. Vervolgens worden er chemicaliën aan toegevoegd, om zo het water een betere koelcapaciteit te geven. Welke chemicaliën dat precies zijn, dat zal de initiatiefnemer van het datacenter moeten toelichten in de vergunningsaanvraag voor de bouw en het gebruik. "

Aan het eind van de rit worden de chemicaliën er weer uitgehaald, voordat het water weer terug de natuur ingaat. Ook zal het water ontzilt moeten worden, omdat het zouter is geworden. "Er zitten allerlei filters voor. En het moet voldoen aan bepaalde waardes voordat het water weer uitgestoten mag worden", zegt wethouder De Jonge. "Eigenlijk komt het schoner terug dan dat het erin gaat", is de boodschap van Arcadis. Het water dat weer de Hoge Vaart in wordt geloosd mag maximaal vijf graden warmer zijn dan het water wat eruit wordt gehaald.

Geen voorrang op boeren
De dagen waarop het datacenter veel water verbruikt zullen vooral warme zomerse dagen zijn. Op dat soort momenten is ook de watervraag van anderen hoog. Denk aan agrariërs die hun land willen besproeien. In delen van Nederland komt het voor dat waterschappen tijdens droge zomers een sproeiverbod afkondigen. Er mag dan geen water meer worden gehaald uit sloten, beken en kanalen. In Flevoland is het zo ver nog nooit gekomen, iets dat te maken heeft dat in de polder het waterpeil via pompen en gemalen goed gereguleerd kan worden.

Maar mocht het wel tot beperkingen komen, dan krijgt het datacenter geen voorrang op andere gebruikers zoals boeren. De eigenaar van het datacenter krijgt dan ook geen honderd procent garantie dat het altijd water uit de Hoge Vaart kan onttrekken. Op het terrein komt een eigen opslagvoorziening. Daarmee kunnen de koelsystemen dan 48 uur draaiende worden gehouden.

"We doen het hier anders"

— Egge Jan de Jonge, wethouder Zeewolde

'Plannen kunnen doorgaan'
Al met al is volgens wethouder De Jonge geen vuiltje aan de lucht. "Natuurlijk is er impact. Maar die impact is bekeken en de conclusie is dat die van dien mate is dat er geen belemmeringen zijn om deze ontwikkeling door te laten."

De situatie rond de datacentra in Noord-Holland noemt hij vervelend. "Daardoor krijgen we natuurlijk bij onze inwoners vragen. En die snappen we heel goed. Want die heb ik zelf dan ook. Mijn eerste reactie is ook: maar wij doen het toch anders? En gelukkig krijg ik telkens het antwoord: ja dat is zo, we doen het hier anders."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel