RIVM: "Situatie verslechtert", meer positieve tests en ziekenhuisopnames

FLEVOLAND • Di 23 maart 2021 | 16:18 • Dinsdag 23 maart 2021 | 16:18

De afgelopen week zijn 859 Flevolanders positief getest op het coronavirus. Dat is een stijging van ruim 36 procent ten opzichte van de week daarvoor. Het is het hoogste aantal positieve coronatesten sinds eind januari. Er werd weliswaar meer getest, maar verhoudingsgewijs kregen meer inwoners een positieve testuitslag te horen. Het RIVM ziet dat de situatie rondom de besmettingscijfers verslechtert.

Zeker drie inwoners van de provincie zijn in de afgelopen zeven dagen overleden aan de gevolgen van het virus. Verder werden minimaal 23 inwoners van Flevoland in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig ziekteverloop door COVID-19. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

In alle Flevolandse gemeenten hogere cijfers
De besmettingscijfers zijn in alle Flevolandse gemeenten opgelopen. Alleen in Zeewolde bleef het aantal nieuwe coronagevallen nagenoeg gelijk. Op Urk waren er meer dan drie keer zo veel besmettingen als een week eerder.

Absoluut gezien werden de meeste mensen de afgelopen week positief getest in Almere: 533. Dat is een stijging van veertig procent ten opzichte van de positieve testen van de week daarvoor. In Lelystad werden 155 mensen positief getest op corona, tegenover 122 in de week daarvoor. In Noordoostpolder steeg het aantal bevestigde nieuwe besmettingen, van 49 naar 60.

In Dronten werden 56 mensen positief getest op corona. Dat is een stijging ten opzichte van de 42 in de week daarvoor. In de nieuwe besmettingen in Zeewolde is een stabilisatie te zien: van 30 naar 31. Op Urk kwamen er de afgelopen week meer dan drie keer zoveel coronabesmettingen bij. 24 tegenover zeven geconstateerde besmettingen in de week ervoor.

Op Urk opende afgelopen donderdag de nieuwe testlocatie van de GGD, maar al in de dagen ervoor begonnen de besmettingscijfers toe te nemen. Hier moet wel aangetekend worden dat Urk de afgelopen weken een van de gemeenten was met de laagste besmettingsgraad van Nederland. Het was zelfs aanleiding tot de start van een onderzoek naar mogelijke groepsimmuniteit.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de 859 positieve testen van afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 28.016 Flevolanders officieel besmet geraakt. De testen hebben de afgelopen week landelijk 46.005 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Dat is een stijging van ruim 16 procent ten opzichte van de 39.527 van de week daarvoor. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen in Nederland komt daarmee op 1.213.366.

Van 517.338 GGD-testen die de afgelopen zeven dagen landelijk zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 8,1 procent positief. Vorige week was dit nog 7,7 procent. Dit getal is exclusief de resultaten van het grootschalig testen in Bunschoten, Dronten en de Rotterdamse wijk Charlois. Met die cijfers is het percentage 8,0.

Meer Flevolanders getest, maar ook hoger percentage besmettingen
In Flevoland zijn de afgelopen week per dag gemiddeld 1.687 mensen door de GGD getest. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op 8,2 procent. In de week daarvoor was dat 7,3 procent. Toen werden er gemiddeld 1.471 mensen per dag getest. Hoewel er dus meer Flevolanders getest zijn, is er ook een hoger percentage Flevolanders dat een positieve testuitslag kreeg.

Overigens is het actuele percentage van 8,2 in Flevoland exclusief het grootschalige testen in Dronten, dat inmiddels is afgerond. Wanneer ook die testuitslagen meegerekend worden, komt het percentage voor Flevoland lager uit, op 6,5 procent.

Naast de testen op de GGD-locaties, is een onbekend aantal Flevolanders door de huisarts, in een teststraat van een zorginstelling of bij een commerciële teststraat getest.

Drie doden door COVID-19
De afgelopen week kwamen er in Flevoland drie coronasterfgevallen bij. Twee inwoners van Almere en één uit Noordoostpolder. Een week eerder waren er vier sterfgevallen in de provincie. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de coronapandemie komt daarmee op 225. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 93, gevolgd door Lelystad met 58, in Noordoostpolder 27, in Dronten 22, in Zeewolde 13 en op Urk 12. Landelijk zijn er 223 coronadoden gemeld in de afgelopen week. In de week daarvoor kwamen er landelijk 204 coronasterfgevallen bij. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen.

23 ziekenhuisopnames in een week tijd
De afgelopen week zijn er door stichting NICE tenminste 23 ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld. Het gaat om tien Almeerders, 8 inwoners van Lelystad. Twee Zeewoldenaren en uit zowel Dronten, Noordoostpolder als Urk één inwoner.

Het totale aantal ziekenhuisopnames kan hoger zijn geweest. Volgens NICE kunnen er vanuit het Flevoziekenhuis nog gegevens missen. De 23 opnames zijn er provinciebreed vier meer dan een week eerder. Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in heel Nederland de afgelopen week 1.441 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland opgeteld 313 patiënten door naar de IC.

Ontwikkeling van de cijfers
Hieronder kun je zien hoe de aantallen besmettingen en sterfgevallen per gemeente zich de afgelopen maanden hebben ontwikkeld:

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel