Proef met grootschalig testen op corona afgelopen

DRONTEN • Ma 22 maart 2021 | 7:09 • Maandag 22 maart 2021 | 7:09

Het grootschalig testen op corona in Dronten is afgelopen. De proef heeft bijna zes weken geduurd. Deze week wordt het contact- en brononderzoek nog afgerond. Hoeveel inwoners hebben meegedaan en hoe veel tests zijn afgenomen, is nog niet bekend. De cijfers worden geanalyseerd door verschillende instanties, zoals de GGD, het RIVM en twee universiteiten. In de loop van april wordt er meer bekend over de resultaten.

Op woensdag 10 februari begon de proef met grootschalig testen op corona in sporthal 't Dok. Burgemeester Jean Paul Gebben was de eerste die getest werd. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid meldde dat er tot en met 19 februari 6700 mensen meededen. Op 10 maart waren dit er 14.000. Dat is veel minder dan waarop vooraf werd gerekend, liet de minister weten. Op hoeveel testen de teller uiteindelijk is terechtgekomen, is nog niet bekend.

Alle inwoners van de gemeente Dronten was gevraagd zich maximaal drie keer laten testen, ook als ze geen klachten hadden. De GGD wil er zo onder meer achter komen hoeveel mensen ziek zijn zonder dat ze klachten hebben. Verder worden de resultaten van het grootschalig testen gebruikt om de logistiek en organisatie van het testen te verbeteren. Drontenaren kunnen zich nu alleen nog via de normale procedure laten testen aan de Nijverheidsweg. De overige testlocaties (’t Dok en de Hoeksteen) zijn per 22 maart opgeheven.

Doorsnee gemeente
Dronten is één van de vier gemeenten die meededen aan de proef. De gemeente is niet gekozen vanwege een medische reden, zoals een hoog aantal besmettingen, maar omdat het een 'doorsneegemeente' is. Verder zouden de Drontenaren een hoge testbereidheid hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel