Jachthaven aan Urkervaart lijkt er te gaan komen

URK • Di 23 maart 2021 | 22:01 • Dinsdag 23 maart 2021 | 22:01

De gemeenteraad van Urk lijkt groen licht te gaan geven voor een nieuwe jachthaven aan de Urkervaart. Dat bleek dinsdagavond tijdens een commissievergadering. Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorstel aan de raad gedaan. In het plan komen veertig ligplaatsen ‘onderaan de Urkersluis’.

De gemeente spreekt van een sobere en duurzame haven die ongeveer 750.000 euro zou gaan kosten. De opbrengsten uit liggelden moeten het geheel kostendekkend maken. Ook kan Urk rekenen op een bijdrage van 18.000 euro van de provincie Flevoland omdat de locatie nu wordt beheerd door de provincie. Het beheer zal na de aanleg van de haven overgaan naar de gemeente.

Het plan voor een jachthaven aan de Urkervaart is niet nieuw en werd door de gemeenteraad al in 2019 besproken. Veel partijen vonden de financiële onderbouwing toen te wankel.

Enthousiast
Het nieuwe voorstel werd besproken tijdens de commissievergadering. De partijen waren nu wel enthousiast over het plan. "Wethouder Gerrit Post verdient een pluim. Ondanks dat de gemeente maar 18.000 euro krijgt van de provincie heeft hij ervoor gezorgd dat het plan kostendekkend is. Het lijkt wel toveren haast. Het lijkt wel een goochelaar. Gerrit Kazan zal ik hem noemen", aldus Frans Lucas Brouwer van Hart voor Urk.

Ook Jan-Willem Bakker van de SGP was enthousiast, maar vond het woord 'toveren' van collega Brouwer niet helemaal gepast. "Ik hoop dat de cijfers in het haalbaarheidsonderzoek gewoon kloppen, want 'toveren' betekent voor mij: jezelf voor de gek houden."

Eigen havendienst
De nieuwe jachthaven zal gaan vallen onder de eigen havendienst van de gemeente Urk. Vooral leden van de plaatselijke watersportvereniging staan te springen om een ligplaats. Voor een plekje in de jachthaven van watersportvereniging De Zuiderzee zijn lange wachtlijsten. Maar ook anderen die een plaats zoeken kunnen deze bij beschikbaarheid huren.

Toch had Willem Foppen van het CDA wel wat vragen voor de wethouder. Zo vroeg hij zich af of de haven wel écht vol komt te liggen. "Deze informatie hebben wij niet zwart op wit. Ik hoor de wethouder en raadslid Brouwer zeggen dat het animo voor de haven erg groot is, maar toch zou ik graag een schriftelijke onderbouwing willen zien. Als wij voor stemmen willen we dat wel doen op een plan dat in de basis solide is."

Ook had Foppen vraagtekens bij het feit dat het beheer in de handen van de gemeente komt. "Moet watersportvereniging 'Onder de Sluis' niet een grotere rol spelen in dit verhaal? Zij zouden bijvoorbeeld voor het toezicht kunnen zorgen."

Zo komt de jachthaven eruit te zien

Het plan voor de haven is twee jaar geleden mede ontstaan, doordat de provincie af wilde van de vele bootjes die op verschillende plekken langs de Urkervaart lagen. Die zijn inmiddels allemaal weggehaald.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel