Sionkerk is uitzondering binnen Gereformeerde Gemeenten

URK • Wo 24 maart 2021 | 17:49 • Woensdag 24 maart 2021 | 17:49

De Sionkerk op Urk is binnen de Gereformeerde Gemeenten een uitzondering in het toestaan van alle kerkgangers. Dat zegt voorzitter Frederik Mulder van het deputaatschap 'Kerk en Overheid' van het kerkgenootschap. Hij reageert daarmee op de heropenstelling van de Sionkerk. Die commissie adviseert de corona-richtlijnen van het RIVM te hanteren, maar de 150 Gereformeerde Gemeenten mogen zelf invulling geven aan het advies.

Het deputaatschap 'Kerk en Overheid' adviseert de 150 Gereformeerde Gemeenten in Nederland. De kerken krijgen het advies om de RIVM-richtlijnen in acht te nemen: anderhalve meter afstand houden, een mondkapje op en het zingen inperken. Ook is het advies om maximaal 30 kerkgangers toe te laten en bij voorkeur de dienst online uit te zenden.

Volgens Mulder passen de kerken de richtlijnen aan aan hun gebouw, al is de Sionkerk tot dusver de enige Gereformeerde Gemeente die weer alle kerkgangers toelaat. Hij merkt dat er wat broeit in de kerken. "Wij begrijpen het RIVM, maar er is een spanningsveld. Zo is er de geestelijke gezondheid. Voor veel kerkenraden speelt dat een rol."

De voorzitter van 'Kerk en Overheid' wil zijn mening over een verhoging van het aantal kerkgangers in de Sionkerk niet kenbaar maken. "Het is niet aan mij om deze keuze te bekritiseren. Urk is op dit gebied wel een grote uitzondering. Het is de eerste keer dat ik dit meemaak, maar ik kan niet zeggen 'je moet dit of je moet dat. De Sionkerk heeft besloten om zijn eigen plan te trekken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel