VVN: waarschuw automobilisten voor kabelbaan over A6

FLEVOLAND • Vr 26 maart 2021 | 11:06 • Vrijdag 26 maart 2021 | 11:06

Veilig Verkeer Nederland raadt de gemeente Almere en Rijkswaterstaat aan om automobilisten op de A6 te waarschuwen voor de kabelbaan over de snelweg. Volgens een woordvoerder kunnen automobilisten worden afgeleid als zij opeens worden geconfronteerd met een gondel die over de weg zweeft. "VVN vindt het een goed idee als de weggebruikers via borden van tevoren worden gewaarschuwd".

Het Oostenrijkse bedrijf Doppelmayr legt een kabelbaan aan over de A6 bij Almere. De kabelbaan moet bezoekers van de Floriade naar de ingang van de wereldtuinbouwtentoonstelling brengen. Veilig Verkeer Nederland vreest dat automobilisten worden afgeleid als zij opeens een gondel over de snelweg zien komen. "Kabelbanen zijn we gewend van de wintersport en we komen ze tegen bij pretparken", zegt woordvoerder Rob Stomphorst. "Maar automobilisten zijn er niet op bedacht dat er één over een snelweg bij Almere komt".

VVN is bezorgd dat weggebruikers op de gondels gaan letten in plaats van op de weg. "Misschien willen bestuurders er een foto van maken als er eentje over komt." Daarnaast vraagt VVN zich af of de palen waar de gondels aan komen te hangen niet erg laag zijn. "Er zal over zijn nagedacht door mensen die er verstand van hebben", zegt Stomphorst, "Maar het lijkt wel of zo'n gondel maar een paar meter boven de weg komt te hangen."

Stomphorst vindt niet dat de kritiek van Veilig Verkeer Nederland te laat komt. "Wij tekenen de infrastructuur van Nederland niet. Maar we geven wel onze mening als we iets zien waarbij wij vraagtekens hebben bij de veiligheid." Overigens zijn er door de Almeerse politiek en Rijkswaterstaat al voorwaarden gesteld aan de kabelbaan om automobilisten niet af te leiden. Zo mogen de inzittenden van de cabines niet zichtbaar zijn voor het wegverkeer, mogen de gondels geen reclame-uitingen bevatten, mogen de cabines niet verlicht zijn en mag de kabelbaan alleen bij daglicht worden gebruikt.

Schriftelijke vragen PVV
Naar aanleiding van de zorgen van Veilig Verkeer Nederland heeft de PVV in Almere schriftelijke vragen gesteld. Fractievoorzitter Toon van Dijk wil van burgemeester en wethouders weten of er bij de plannen voor de kabelbaan voldoende naar de verkeersveiligheid is gekeken.

Rijkswaterstaat heeft eerder geoordeeld dat de kabelbaan veilig over de weg kon worden aangelegd. De PVV vraagt nu of de gemeente uitsluitend op dat oordeel van Rijkswaterstaat is afgegaan. De partij wil ook weten op welke hoogte de gondels van de kabelbaan straks over de A6 zullen gaan.

Van Dijk is ook benieuwd of de gemeente danwel de Floriade BV aansprakelijk kunnen worden gesteld voor (letsel-)schade, in het geval er ongelukken door de kabelbaan gebeuren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel