Rijkswaterstaat stemt in met Floriade-kabelbaan over A6

ALMERE • Di 5 januari 2021 | 12:33 • Dinsdag 5 januari 2021 | 12:33

Rijkswaterstaat heeft groen licht gegeven voor de aanleg van de kabelbaan op het Floriadeterrein in Almere. Die toestemming is nodig omdat de baan over de snelweg A6 gaat. Er moest daarom gekeken worden naar de gevolgen voor de verkeersveiligheid.

Aan de goedkeuring zijn dan ook voorwaarden verbonden. Zo mogen de inzittenden van de cabines straks niet zichtbaar zijn voor het wegverkeer. De gondels mogen ook geen reclame-uitingen bevatten. Daarnaast is het niet toegestaan dat de cabines verlicht zijn en mag de kabelbaan alleen bij daglicht worden gebruikt. Na zonsondergang (of bij mist) moet de baan worden stilgezet.

Verder moet het onmogelijk zijn om iets uit de cabines omlaag te gooien en moeten de gondels zo ontworpen zijn dat ze geen automobilisten kunnen verblinden.

'Vergelijkbaar met taxiënde vliegtuigen'
Rijkswaterstaat geeft aan dat de kabelbaan het wegverkeer weliswaar kan afleiden, maar dat het om een acceptabel risico gaat. Dit wordt vergeleken met vliegtuigen die nabij Schiphol over een viaduct taxiën of laag over komen vliegen.

De kabelbaan krijgt een lengte van 850 meter en zal schuin over het Floriadeterrein lopen. Op die manier wordt de zuidkant verbonden met de noordkant. Er komen 34 cabines met elk tien zitplaatsen. De baan wordt ondersteund door zeven masten van ruim 35 meter hoog.

Na de Floriade weer afgebroken
Na afloop van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 wordt de kabelbaan weer afgebroken. De vergunning die Rijkswaterstaat heeft verleend is geldig tot uiterlijk 1 maart 2023.

Omstreden
De aanleg van de kabelbaan is politiek omstreden, omdat al is begonnen met de bouw terwijl nog niet alle benodigde vergunningen rond zijn. Het ontwerp past niet binnen het bestemmingsplan en dus moest er een aparte omgevingsvergunning voor worden aangevraagd. De tijd die dat inneemt zou er echter voor zorgen dat het bouwwerk niet op tijd afkomt.

Het college van B en W heeft vorig jaar besloten om de bouw dan maar te gedogen. In theorie kan een rechter op een later moment bepalen dat de bouw niet van start had mogen gaan en in het uiterste geval moet de baan dan weggehaald worden.

Deze gang van zaken valt slecht bij de oppositiepartijen Partij voor de Dieren, PVV, SP, Respect Almere en AP/OPA. Ze noemen het onwenselijk dat omwonenden en belanghebbenden op deze wijze buiten spel worden gezet. De partijen vinden het niet uit te leggen dat de gemeente voor de Floriade andere spelregels hanteert dan de regels die voor iedereen gelden.

Ondanks de kritiek van de oppositie stemde een meerderheid van de gemeenteraad vorig jaar toch in met het gedogen van de kabelbaan. Overigens kan de komende weken ook tegen de vergunning die door Rijkswaterstaat is afgegeven nog bezwaar gemaakt worden bij de rechtbank.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel