Kerk belemmerde 80-jarige om uit de kast te komen

EMMELOORD • Ma 29 maart 2021 | 18:07 • Maandag 29 maart 2021 | 18:07

Jacob Diederiks uit Emmeloord heeft op 80-jarige leeftijd zijn autobiografie uitgebracht. Het boek beschrijft onder meer hoe hij als jongetje al homoseksuele gevoelens had en dat niet kon benoemen. Het boek heet Oudroze.

De Emmeloorder groeide op in een streng christelijk milieu, in de Biblebelt. Diederiks kwam tien jaar geleden uit de kast als homoseksueel. Rond die tijd zegde hij zijn lidmaatschap van de kerk op. "De kerk vond dat ze heel ruim waren, maar het voelde voor mij als discriminatie. Je mocht geen diaken worden en geen leiding geven aan kinderen", vertelt Diederiks.

Het boek gaat ook over de omgeving waarin hij opgroeide en hoe de kerk omging en ook nu nog omgaat met homoseksualiteit. Hij was en is nog altijd getrouwd met een vrouw. Samen hebben ze drie zoons en een dochter.

Eigen strijd
"Omdat ik bijna 50 jaar in de Noordoostpolder woon en me als echtgenoot, vader, leraar op school en ouderling in de kerk tientallen jaren probeerde voor te doen als hetero, leek het me een goed idee ook voor de mensen dichterbij te laten zien wie ik werkelijk ben en wat een strijd het heeft gekost zover te komen", aldus Diederiks.

Anderen verborgen leven besparen
Diederiks legt uit waarom het boek er moest komen. "Onze jongste 43-jarige zoon is ook homo en leeft gelukkig samen met zijn partner, iets wat in mijn tijd ondenkbaar was. Van oudere mannen en vrouwen die zijn als ik, weet ik nu dat het er honderden zijn, vooral in behoudende kringen. Mijn drive is dat ik jonge lhbti's zo’n verborgen leven wil besparen." Het boek Oudroze is in februari uitgekomen en overal verkrijgbaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel