Komende vier jaar 5,3 miljoen euro voor verbeteren biodiversiteit

FLEVOLAND • Do 1 april 2021 | 14:49 • Donderdag 1 april 2021 | 14:49

Gedeputeerde Staten willen vanaf 2022 vier jaar inzetten op het verbeteren van de biodiversiteit in Flevoland. Daarvoor wordt jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen euro uitgetrokken, als het aan het provinciebestuur ligt. Dat blijkt uit het Actieplan Biodiversiteit. Het geld is onder meer bedoeld voor het aanpassen van de dijken, kades en bermen om ze aantrekkelijker te maken voor dieren.

"Meer biodiversiteit is niet alleen goed voor onze leefomgeving, het is ook essentieel voor onze landbouw, een gevarieerd landschap, het vergroot de mogelijkheden voor recreatie en heeft uiteindelijk ook een belangrijke economische waarde", aldus gedeputeerde Harold Hofstra. Met het plan sluit de provincie aan op Europese en internationale verplichtingen om het verlies aan biodiversiteit om te keren.

Het plan is samengesteld met behulp van de gemeenten, natuur- en landbouworganisaties en Waterschap Zuiderzeeland. Het geld dat er nu voor gereserveerd wordt, staat nog niet vast. Een deel is berekend op basis van cofinanciering. De provincie draagt dan alleen bij aan de kosten als de desbetreffende gemeente ook de helft van de kosten op zich neemt. Ook wordt er voor een aantal onderdelen gerekend op Europees geld.

Planten, insecten, water en bodem
Om meer verschillende dieren naar de provincie te krijgen, wordt vooral gekeken naar planten en insecten en de kwaliteit van het water en de bodem. De gebieden in Flevoland zijn in drie categorieën ingedeeld: stedelijk gebied, landelijk gebied en natuurgebieden. In stedelijke gebieden zal gekeken worden naar het inrichten van parken, tuinen en andere groene plekken. Door bijvoorbeeld de juiste struiken of bomen te planten wordt de biodiversiteit ondersteund. De coördinatie ligt bij de verschillende gemeenten zelf.

Minder gewasbeschermingsmiddelen en aanleggen akkerranden
De meeste winst als het gaat om biodiversiteit is volgens de provincie te halen op het gebied van landbouw. Om de biodiversiteit daar te vergroten wordt er nagedacht over het langer bedekt houden van de bodem, minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en akkerranden aan te leggen. Het is de bedoeling dat daarvoor projecten en experimenten opgestart worden om te zien hoe de biodiversiteit zich daarbij ontwikkelt. Ook wil de provincie zich inzetten om natuurorganisaties en agrariërs dichter bij elkaar te brengen en eventueel zelfs te laten samenwerken.

Voor het vergroten van de biodiversiteit in natuurgebieden is het plan om vooral te concentreren op een grote diversiteit aan planten en insecten. De hoop is dat als gevolg daarvan ook steeds meer verschillende andere flora en fauna naar de provincie komen. Ook wordt er gedacht aan speciale vlinderveldjes en stroken voor insecten in beboste gebieden.

De Provinciale Staten moeten zich nog over het plan buigen. Dat gebeurt later deze maand.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel