Onderzoek naar effect woelende vissen op bodem Oostvaardersplassen

FLEVOLAND • Vr 2 april 2021 | 16:57 • Vrijdag 2 april 2021 | 16:57

De komende twee maanden wordt in de Oostvaardersplassen onderzocht of wind en vissen die de bodem omwoelen effect hebben op de waterkwaliteit. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Nederlands instituut voor ecologie.

Vissen die de bodem omwoelen zijn bijvoorbeeld brasem en karpers. Zij doen dat volgens Staatsbosbeheer omdat ze op zoek zijn naar voedsel. Dat zorgt ervoor dat het water troebel wordt en er minder licht door het water kan doordringen tot de bodem. Onderzoekers willen weten of dat er voor zorgt dat er minder planten op de bodem groeien en of kleine waterdiertjes meer moeite hebben met het vinden van voedsel.

Tijdens het onderzoek wordt ook gekeken naar de effecten van wind. Als water erg ondiep is, zoals in de Oostvaardersplassen, kan ook de wind voor troebel water zorgen.

In het natuurgebied zijn een aantal proefopstellingen geplaatst. Het zijn vierkanten in het water waar wind en karpers worden buitengesloten met gaas en doek. Deze vierkanten worden vergeleken met andere plekken in het water.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel