Stranden Dronten zijn verwaarloosd; ondernemers en gemeente komen niet tot een deal

DRONTEN • Di 6 april 2021 | 6:34 • Dinsdag 6 april 2021 | 6:34

Van het plan van de gemeente Dronten om het beheer en onderhoud van de stranden neer te leggen bij de recreatieondernemers is nog niks terecht gekomen. Als campings en strandpaviljoenen voortaan zelf het strand schoonhouden, zou de gemeente Dronten 240.000 euro uitgeven aan een grote opknapbeurt. Nu op 1 april de stranden zijn opengegaan en er weer betaald moet worden voor het parkeren, is de staat van onderhoud erbarmelijk.

De ondernemers bij de Randmeren hebben forse kritiek op de gemeente. "De communicatie loopt stroef en er valt niet samen te werken", zegt een van hen.

Op dit moment zijn grote delen van het kustgebied in een slechte staat. Zo zijn de prullenbakken overvol en de struiken verwilderd. Verder is zandstrand grasveld geworden en zijn sommige toiletgebouwen door brand vernield. De gemeente wil contracten met de ondernemers sluiten over het beheer van de stranden, maar nog geen enkele ondernemer heeft vooralsnog overeenstemming met de gemeente bereikt. Van groot onderhoud op de stranden is dan ook nog geen sprake.

Eisen zijn te hoog
Omdat recreatieondernemers nog in gesprek zijn met de gemeente, willen zij liever niet met naam en toenaam in de publiciteit. Een van hen laat wel weten dat niemand positief is over de contracten. De eisen die de gemeente stelt, zouden veel te hoog zijn. Ook over de duur van de contracten zijn sommige ondernemers niet te spreken. Door de onzekerheid van de coronamaatregelen durven ondernemers niet een contract van vele jaren aan te gaan.

Stranden in slechte staat
In de tussentijd is de staat van de stranden erbarmelijk. Voor ondernemers is het een doorn in het oog, maar ook voor de gemeente Dronten. Dat bleek vorig jaar februari tijdens een informatieavond. Volgens de gemeente zouden de ondernemers het strand al onderhouden, maar is dit niet overal even duidelijk afgesproken.

Ook als ondernemingen van uitbater wisselden, was het niet altijd helder welke beheertaken zij hebben voor het strand. Dat is volgens de gemeente een van de redenen dat de kwaliteit van de stranden niet goed is. De ondernemers vroegen zich tijdens deze bijeenkomst van vorig jaar al af waar de gemeente de afgelopen decennia was. De ondernemers voelen zich al jaren in de steek gelaten.

De gemeente Dronten heeft nog niet gereageerd op vragen over de stranden. Het is daarom onduidelijk of de gemeente verwacht dat er contracten getekend gaan worden en wanneer begonnen wordt aan de renovatie van de stranden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel