D-Reizen failliet, gevolgen Flevolandse filialen onduidelijk

FLEVOLAND • Di 6 april 2021 | 10:26 • Dinsdag 6 april 2021 | 10:26

D-rt, het bedrijf achter reisorganisatie D-Reizen is failliet. Het faillissement is vanochtend uitgesproken door de rechtbank van Haarlem. In Flevoland zijn er 8 filialen van D-Reizen. De gevolgen voor de winkels zijn nog onduidelijk.

Volgens het bedrijf kwam er vanwege de coronacrisis nauwelijks geld binnen. Ook geldt er al lange tijd een reisverbod naar het buitenland. Het fonds van de overheid, het voucherfonds, zou te laat zijn goedgekeurd om de reisorganisatie te redden..

"Het is een gitzwarte dag voor ons", zegt Jan Henne de Dijn, de baas van D-Reizen, tegen de NOS. "Er zijn de afgelopen periode veel gesprekken geweest met partijen om tot een oplossing te komen. Met ons faillissement valt een belangrijke schakel weg in de reisindustrie in Nederland."

Landelijk werken er ruim 1150 mensen bij 285 reisbureaus. In Flevoland zijn er drie filialen in Almere en verder ook in Lelystad, Dronten, Emmeloord en op Urk.

Garantiefonds
Klanten van D-Reizen die een vakantie hebben geboekt of nog in het bezit zijn van een voucher kunnen terecht bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Mensen die alleen een vliegticket bij D-reizen hebben geboekt, komen niet in aanmerking voor het garantiefonds. Zij moeten zich melden bij de vliegtuigmaatschappij zelf.Een curator kijkt naar de mogelijkheden voor een doorstart.

CNV: Gevolgen coronacrisis konden niet uitblijven
Volgens onderhandelaar Loes Dreschler van CNV Vakmensen was het een kwestie van tijd voor er door de coronacrisis een reisorganisatie zou omvallen. "Maar dit is een heel slechte dag voor iedereen die in reiswereld werkt. De reisbranche is een van de sectoren die het hardst is geraakt door de coronacrisis. In 2019 bood de branche nog werk aan zo’n 23.000 mensen. Veel tijdelijke contracten zijn inmiddels al gestopt en ook voor werknemers in vaste dienst zijn de perspectieven ronduit beroerd. Het faillissement van D-reizen zal niet het laatste zijn vrees ik", zegt Dreschler.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel