Inbraak bij 't Pandje Naaimachines in 't Lelycentre

LELYSTAD • Di 6 april 2021 | 13:57 • Dinsdag 6 april 2021 | 13:57

Bij 't Pandje Naaimachines in 't Lelycentre is in de nacht van maandag op dinsdag ingebroken. Dat zegt eigenaar Patrick Goosen. Volgens hem zijn er dure machines uit de winkel meegenomen. Verder is er veel schade aan de ruiten van de zaak, maar ook aan kasten en wolrekken die binnen staan. De totale schade schat hij rond de 30.000 euro.

Goosen en zijn vrouw hebben afgelopen nacht urenlang schoongemaakt, zodat ze dinsdag alsnog open konden voor winkelen op afspraak. De winkel heeft veiligheidsglas, maar volgens de eigenaar is er flink op gebeukt, waardoor het alsnog gebroken is.

Bij de winkel hangen camera's. Volgens Goosen is op de beelden te zien dat twee mannen naar binnen zijn gegaan. Ze zouden rustig de tijd hebben genomen om alle prijskaartjes van de machines te bekijken. De duurste zijn vervolgens meegenomen. Er is nog niemand aangehouden.

Politiek reageert
Bahreddine Belhaj van PvdA Lelystad vindt dat ondernemers in het winkelcentrum aan hun lot worden overgelaten. Hij heeft zelf een winkel tegenover 't Pandje Naaimachines.

De PvdA heeft al meerdere oproepen aan de gemeente gedaan om de veiligheid te verbeteren. Eind vorig jaar vonden er in één week tijd drie overvallen plaats. Het college van burgemeester en wethouders zag geen noodzaak voor cameratoezicht.

Ook PVV Lelystad reageert op de inbraak. Raadslid Eric van Luxemburg vindt dat er meer cameratoezicht moet komen, desnoods tijdelijk.

Reactie gemeente Lelystad
De woordvoerder van burgemeester Henry Meijdam noemt het heel naar dat er weer een overval is gepleegd. Volgens Regien van Adrichem is er al veel gedaan na de overvallen vorig jaar. Zo is er onder meer een nieuwe subsidieregeling voor winkeliers om een gesloten kassasysteem aan te kunnen schaffen.

''Het gemeentelijk cameratoezicht kun je alleen gebruiken als er een stelselmatige ordeverstoring is. Maar niet primair voor de opsporing van strafbare feiten, zoals gewapende overvallen'', zegt Van Adrichem.

Als je naar de politiecijfers van de afgelopen 12 maanden kijkt 't Lelycentre volgens haar niet een hotspot of probleemlocatie. ''Maar het blijft een aandachtspunt.''

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel