Floriade vraagt 15 miljoen extra; gemeente 'overvallen en ontstemd'

ALMERE • Do 8 april 2021 | 13:43 • Donderdag 8 april 2021 | 13:43

De Floriade heeft 15 miljoen extra nodig van de gemeente Almere om er voor te zorgen dat het evenement volgend jaar kan doorgaan. Het college van B en W zegt geschrokken te zijn van dat verzoek. Ook de woorden 'overvallen' en 'ontstemd' worden gebruikt.

Het stadsbestuur weet nog niet of het bereid is het geld op tafel te leggen. Dat is uiteindelijk aan de gemeenteraad, maar het college van burgemeester en wethouders geeft aan niet zomaar uit te willen gaan van een bedrag van 15 miljoen.

Het verzoek van de Floriade is vorige week dinsdag bij de gemeente binnengekomen. De boodschap was dat er voor de tijdelijke inrichting van het Expo-terrein 22 miljoen euro nodig is. Dat terwijl daar in de bestaande begroting slechts 7 miljoen voor is uitgetrokken.

In gesprekken die de afgelopen dagen hebben plaatsgevonden heeft de gemeente de Floriade BV gevraagd om "Beter uit te leggen waar dit geld voor nodig is en welke keuzes hierin nog zijn te maken."

Verstoorde verhoudingen
Uit de brief waarin de gemeenteraad op de hoogte wordt gebracht van de situatie blijkt dat de verhoudingen tussen de Floriade en het college van B en W ernstig zijn verstoord. "Wij voelen ons overvallen door het nieuws van de Floriade BV en zijn daarover buitengewoon ontstemd. Op dit moment hebben wij op veel vragen nog geen antwoord gekregen."

De gemeente is honderd procent aandeelhouder van de Floriade BV, maar kennelijk is door de BV lang gewacht met het verzoek voor extra geld. Burgemeester en wethouders zeggen opheldering te willen over de vraag waarom dat zo is. "Ook willen wij weten of vergelijkbare problemen kunnen spelen bij andere onderdelen in de begroting."

Het college zegt op dit moment nog geen volledig beeld te kunnen geven van de gevolgen van de geldproblemen. ''De komende weken gebruikt de Floriade BV voor haar onderzoek en uitleg. Wij zullen vanuit de gemeente hier scherp op meekijken."

Volgende week dinsdagavond is er een extra politieke markt om over het onderwerp te praten. De reacties van politieke partijen in Almere lees je hier.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel