Politieke partijen reageren geschokt op 15 miljoen extra voor Floriade

ALMERE • Do 8 april 2021 | 17:29 • Donderdag 8 april 2021 | 17:29

Politieke partijen in Almere reageren verbijsterd op het nieuws dat de Floriade 15 miljoen euro extra nodig heeft van de gemeente Almere om er voor te zorgen dat het evenement volgend jaar april kan doorgaan. Volgens de PVV is het 'een aardig afscheidscadeautje' van de onlangs vertrokken Floriadedirecteur Pieter Cloo.

Fractievoorzitter Toon van Dijk noemt de situatie 'totale incompetentie' van dit college. Hij denkt dat de Floriade nog wel meer gaat kosten. "Ik durf ook wel vandaag te zeggen: we zijn er nog lang niet. We gaan dik over de 100 miljoen."

Dat zegt ook Hans Everhard, fractievoorzitter van de SP. Volgens hem moet de gemeente stoppen met de Floriade en een geplande woonwijk ontwikkelen. "Woningen hebben we nodig, de Floriade niet. Kappen met deze onzin die Almere niet nodig heeft."

Fractievoorzitter Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren zegt dat het college van burgemeester en wethouders het overzicht, de controle en de regie compleet kwijt is. "De Floriade is stuurloos en de directie doet waar ze zin in heeft. Steeds meer geld en steeds minder groen en duurzaam. Dit kan zo niet langer!" Hij vraagt zich af wanneer het voor de Almeerse coalitie genoeg is en noemt het een bodemloze put.

Fractievoorzitter Ruud de Jonge van de PvdA: "De PvdA Almere is geschokt en verbaasd over deze verrassing. Het is bijzonder dat er laat in de voorbereiding van het evenement sprake blijkt te zijn van een overschrijding van 15 miljoen die niet is gedekt in de risico reserve. Dit roept vragen op over de kwaliteit van de voorbereiding. Graag horen wij op korte termijn van het college hoe groot het probleem nu echt is en hoe we dit denken op te lossen zonder een extra beroep te doen op geld van de gemeente (en dus van de inwoners)." Volgens NIDA-voorman Hassan Buyatui loopt de Floriade gevaar door dit nieuws.

Ook de coalitiepartijen reageren
GroenLinks Almere, de partij van verantwoordelijk wethouder Jan Hoek, zegt geschrokken te zijn. "Wij zijn erg verbaasd dat er zo laat in het proces nog zo'n groot tekort naar voren komt", aldus fractievoorzitter Jaap Steenkamer. "Na de eerste schrik komen ook bij ons dan ook al snel vragen op. Hoe kan zoiets in dit stadium gebeuren? Waar is het bij de eerdere raming misgegaan, waar gaat dit extra bedrag heen en is het echt nodig om 15 miljoen extra uit te geven?"

De ChristenUnie geeft aan zeer teleurgesteld en geschokt te zijn. "De fractie is ronduit boos over de hoogte van het bedrag en vindt het meer dan teleurstellend dat de BV ons daar nu pas mee confronteert", zegt fractievoorzitter Hans van Dijk. Het vertrouwen in de directie van de BV en de Raad van Commissarissen is volgens hem zeer geschaad. Ook stelt de ChristenUnie dat er geen voorstel ligt aan de gemeenteraad om het geld te geven, dus dat daar voorlopig ook nog geen sprake van is.

VVD-fractievoorzitter Colette Holter zegt dat het college de Floriade BV aan het werk moet zetten om zelf te zoeken naar een oplossing in plaats van dat de BV zelf hun hand ophoudt bij de gemeente.

Het verwachte debat over deze extra miljoenen van vanavond is verplaatst naar komende dinsdag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel