Alleen zonneparken aan oostzijde A6

LELYSTAD • Do 8 april 2021 | 21:15 • Donderdag 8 april 2021 | 21:15

De gemeente Lelystad wil toestaan dat er aan de oostkant van de stad in landelijk gebied zonneparken komen. De omvang en de plaatsen van de parken worden wel aan voorwaarden gebonden. Dat blijkt uit een plan, waarover het college van B en W onlangs heeft besloten.

Om de doelstelling te halen dat Lelystad in 2025 energieneutraal is, is het opwekken van duurzame energie met wind en zon onvermijdelijk. In het huidige beleid zijn zonneparken in Lelystad niet toegestaan. De gemeente wil dit aanpassen en kijkt hierbij ook naar het beleid van de provincie. Die wil onder voorwaarden duizend hectare zonneparken in landelijk (agrarisch) gebied toestaan.

Lelystad ziet zonnepanelen bij voorkeur op daken van huizen en bedrijfspanden. Van de totaal benodigde duizend hectare voor de eigen energiebehoefte van de stad is 250 hectare op daken beschikbaar, zo blijkt uit een onderzoek. In stedelijk gebied zou 150 hectare kunnen komen. Nu al is er 100 hectare aan parken ingericht.

Parken tussen Maxima Centrale en vliegveld
Er blijft dus nog 500 hectare nodig om de stroombehoefte af te dekken. Het college komt na inventarisatie tot het standpunt dat die ruimte te vinden is in het landelijk gebied ten oosten van Lelystad en de snelweg A6, grofweg tussen het gebied bij de Maxima Centrale en het vliegveld. Op papier is hier 4.100 hectare beschikbaar.

Zo ver wil de gemeente niet gaan. Om de zonneparken niet te dominant te maken, moeten ze minimaal op 350 meter van de weg liggen. De onderlinge afstand tussen parken moet ook minimaal 350 meter bedragen, in het gebied tussen de A6 en Lelystad Airport zelfs zeshonderd meter. Ook mogen parken niet hoger zijn dan drie meter. Verder moet goed worden gekeken naar de effecten van de parken op de bodem: wordt die niet te droog? En moet er aandacht zijn voor de plantengroei en biodiversiteit rondom de parken.

De gemeente heeft nu voor vier deelgebieden bepaald hoe groot een zonnepark daar mag worden. Dat varieert van tien tot maximaal dertig hectare per park. Wel zijn per gebied meer parken van die omvang mogelijk. Grotere parken kunnen wel, maar dan moet van de voorwaarden worden afgeweken.

Inwoners moeten kunnen meedoen
Voor het college is ook van belang dat inwoners kunnen meedoen in de zonneparken. Ze moeten over de opzet van de parken kunnen meepraten, maar er ook financieel in bijdragen. Dat vergroot de steun van de parken onder de inwoners. De initiatiefnemer van een zonnepark moet bovendien jaarlijks geld stoppen in een fonds, waarmee weer andere energieplannen kunnen worden gerealiseerd.

Het voorstel wordt binnenkort in de gemeenteraad besproken. Het plan staat los van het initiatief van Rijkswaterstaat om tussen Almere Oost en de Ketelbrug zonnepanelen langs de A6 te plaatsen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel