Hoop vragen voor extra debat over 15 miljoen voor Floriade

ALMERE • Di 13 april 2021 | 12:56 • Dinsdag 13 april 2021 | 12:56

De oppositiepartijen in Almere hebben in aanloop naar het debat over de Floriade van dinsdagavond een hoop vragen over de 15 miljoen extra die de organisatie nodig heeft. De partijen willen vooral weten hoe het kan dat het college van burgemeester en wethouders het tekort niet zagen aankomen.

"De onderste steen moet boven komen", vindt Hans Everhard, fractievoorzitter van de SP. Hij kan het zich niet voorstellen dat wethouder Jan Hoek 'overvallen' was door het nieuws. Ik geloof dat niet en als hij het echt niet wist dan is hij niet geschikt voor zijn functie."

Geen regie
Ook fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Jesse Luijendijk vindt dat de wethouder dinsdagavond een hoop heeft uit te leggen. "Het beeld dat we zien is dat er geen regie is. Als dit kan gebeuren, vraag je je af welke konijnen er nog meer uit de hoge hoed gaan komen. Ik zou in deze positie wel even op mijn achterhoofd krabben hoe het kan dat er ineens een tekort is van 15 miljoen euro."

Fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV vindt dat de raad met de rug tegen de muur wordt gezet. "Hoe kan die 15 miljoen er nu ineens bij komen? De belangrijkste vraag is wie is hier verantwoordelijk voor. Ik vind dat het college nu de regie moet pakken. Het wordt steeds lastiger om ze te vertrouwen. De opstapeling van fouten wordt steeds groter. Dit valt niet langer te accepteren."

Zo ver wil fractievoorzitter Ruud de Jonge van de PvdA nog niet gaan, maar de 15 miljoen die blijkbaar nodig is voor de Floriade roept ook hem voor vraagtekens. "Dat zo laat de aap uit de mouw komt, roept een hoop vragen op. Maar het is nu nog te vroeg om daar een oordeel over te vellen."

Kritisch naar Floriade BV
Fractievoorzitter Colette Holter van coalitiepartij VVD kijkt vooral kritisch naar de Floriade BV. "Ik weet niet of het college dit kon weten. Het lijkt erop dat de BV het verborgen heeft gehouden." Ook vindt de VVD dat de Floriade eerst naar zichzelf moet kijken. "Elk commercieel bedrijf kijkt hoe ze een tekort kunnen opvangen. Het kan niet zo zijn dat ze gewoon hun handje kunnen gaan ophouden. Eerst moet er gekeken worden of de Floriade BV het zelf kan rooien."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel