Eigenaar jachthaven Haddock: 'Weggaan bij Floriade was juiste keuze'

ALMERE • Wo 14 april 2021 | 6:49 • Woensdag 14 april 2021 | 6:49

Oorspronkelijk had hij het plan om de Floriade er nog mee te maken, maar eigenaar Philippe van Thiel van de voormalige jachthaven Haddock is blij dat hij bij het Weerwater in Almere is vertrokken. Hij denkt dat de jachthaven te midden van de wereldtuinbouwtentoonstelling niet tot zijn recht was gekomen en het niet had gered. Van Thiel zegt dit een jaar voor de start van de Floriade 2022, op 14 april precies over twaalf maanden.

Haddock ging in november 2019 dicht. Van Thiel vertrok in mei al uit het huis op het terrein van de jachthaven, waar hij sinds 1984 heeft gewoond en waar één van zijn kinderen is geboren. Sindsdien is hij misschien vijf keer op het terrein bij het Weerwater terug geweest. "In het begin vond ik het moeilijk om hier terug te komen, nu niet meer. Ik heb het achter mij gelaten. Het is prima zo."

Dit na zeven jaar strijd en discussie om de jachthaven op die plek te behouden, ook toen de Floriade al aan Almere was toegewezen. "De eerste keer dat ik er over hoorde was in de zomer van 2012. Daar begint het. Daarna kan ik er boeken over schrijven."

Aanvankelijke plan was mee te doen aan Floriade
De Almeerse ondernemer werd destijds benaderd om met de haven onderdeel te worden van de Floriade. Hij was hiertoe bereid en maakte plannen. "Dat heb ik gedaan met een aantal bedrijven, adviseurs en ingenieurs. Op een gegeven moment hadden we een heel leuk plan. Door steeds weer een wisseling van ambtenaren, wethouders en zelfs een nieuwe burgemeester is het op een bepaald moment niet meer jouw plan."

Van Thiel liet zich in 2019 uitkopen, maar het voelt voor hem alsof zijn bedrijf kapot is gemaakt. "Het was een goedlopend bedrijf." Toch heeft hij geen spijt van zijn keuze: "Als ik hier nu kom, is het goed dat ik niet heb meegedaan. Ik zie nog steeds dat het rond de Floriade heel rommelig is, 'ja' en 'nee' en 'welles nietes', geld wat erbij moet. Als ik ertussen had gezeten had ik het met de jachthaven niet overleefd."

Nog geen zicht op nieuwe haven
Van Thiel kreeg een zak geld mee en hoopte die te kunnen investeren in een nieuwe jachthaven, bij voorkeur aan de Noorderplassen. Die plek was in diverse studies als beste naar voren gekomen. Inmiddels is op bedrijventerrein De Vaart wel een botenwerf operationeel en binnenkort komt er na anderhalf jaar voorbereiding een helling bij, maar de jachthaven is er nog altijd niet. Wanneer er duidelijkheid komt, weet Van Thiel niet. "Steeds verandert het weer."

Met nog een jaar tot de opening van de Floriade vindt Van Thiel dat er op het terrein nog wel heel veel moet gebeuren: "Als ik het nu zie, vraag ik mij af: wat wil je dan laten zien? Ik weet het niet. Het ziet er niet zo spannend uit."

Zijn oude huis staat er nog en is nu in gebruik als kantoor van de Floriade BV, waar mannen met aktetassen in en uit lopen. Ook bomen die Van Thiel zelf heeft geplant staan er nog en zijn inmiddels volgroeid. Het huis zal in elk geval tot en met de Floriade blijven staan, maar Van Thiel verwacht dat het daarna plaatsmaakt voor nieuwbouw.

Met zijn kinderen is Van Thiel bezig met plannen. De nieuwe jachthaven moet er alsnog komen, hoopt hij. Bij de Von Draisweg aan de Noorderplassen. Dat is nog steeds de beste plek. "Nu stagneert de discussie weer en ik weet ook niet precies waarom. Elke week ben ik ermee bezig en elke week hoop ik dat er groen licht komt en we kunnen beginnen."

Na alle ellende is Philippe van Thiel nog wel goed gemutst: "Ik heb er wel zin in en mijn kinderen ook. Mijn jongste zoon heeft er een heel project over geschreven. Dat is een geweldig project, dat wil ik graag bouwen."

Omroep Flevoland besteedt woensdag tussen 14.00 en 17.00 uur uitgebreid aandacht aan één jaar tot de opening van de Floriade. Odeke de Jong en Jeroen van der Laan praten op het terrein van de wereldtuinbouwtentoonstelling met diverse betrokken. Luister of bekijk de uitzending via tv, radio of internet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel