OM eist in hoger beroep twee jaar cel voor verkrachting van (klein)kind

ALMERE • Di 13 april 2021 | 21:25 • Dinsdag 13 april 2021 | 21:25

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep twee jaar cel tegen een 66-jarige oud-inwoner van Almere. Hij zou in april 2016 zijn minderjarige dochter hebben verkracht. De man, Gerrit S., is tevens de opa van het destijds 16-jarige meisje.

In 2019 kreeg S., die naar Apeldoorn is verhuisd, twee jaar cel van de rechtbank. De man heeft altijd ontkend en ging in hoger beroep. Dinsdag boog het gerechtshof in Leeuwarden zich over de zaak.

Dader is de vader én opa
S. is niet alleen de vader maar tevens de grootvader van het slachtoffer. Uit een relatie kreeg hij jaren geleden een dochter. Toen die relatie stopte, begon S. een seksuele relatie met zijn dochter. Ze kregen twee meisjes en een jongen. Het slachtoffer is een van die drie kinderen. Zij heeft een verstandelijke beperking.

Sperma op onderbroek
De verkrachting zou op vrijdag 22 april 2016 hebben plaatsgevonden in de woning van S. in Almere. Zijn relatie met de moeder van het meisje, zijn eigen dochter, was inmiddels uit. Het slachtoffer logeerde die dag bij de man. Volgens het OM staat vast dat S. haar 's avonds in zijn bed heeft verkracht. Uit onderzoek bleek zijn spermavocht op het lichaam van het meisje en op haar onderbroek te zitten. Op zijn laptop was die dag ook gezocht naar porno, zo ontdekte de politie.

Het meisje heeft verklaard dat zij die avond door S. was aangezet om te douchen. Daarna zou hij haar hebben gemasseerd met olie terwijl zij naakt was. Volgens het slachtoffer heeft S. haar toen betast en is hij binnengedrongen. Ook zou hij voorwerpen bij de verkrachting hebben gebruikt.

Sporen via de vuile was
S. ontkent dat hij zijn (klein)dochter heeft aangeraakt. Hij was die avond in de keuken aan het opruimen. De aangetroffen DNA-sporen moeten er via een douchespons met zijn sperma of via de vuile was - "alles zat in de dezelfde wasmand" - terecht zijn gekomen. Het OM vindt het onaannemelijk dat het meisje na het douchen een gebruikte onderbroek uit de mand zou hebben aangetrokken.

Kogel in nek
S. gaf in het hof toe dat hij het meisje soms masseerde. "Dan had ze pijn in haar beentjes", zei hij. Hij verklaarde ook dat het slachtoffer onder de douche af en toe zijn rug waste, wat eveneens onschuldig zou zijn. "Ik kan daar niet bij vanwege de kogel in mijn nek", aldus de oud-Almeerder in het hof. Er was jaren geleden een aanslag op hem gepleegd. De moeder van het meisje, dus de eigen dochter van S., was een tijd verdachte en zat in voorarrest. Volgens de man is de verkrachting op initiatief van haar en het slachtoffer verzonnen, uit wraak.

Advocaat: te weinig bewijs
"Verdachte liegt bij de klippen op", merkte de advocaat-generaal van het OM op. "Het slachtoffer geeft jarenlang consistente verklaringen, terwijl verdachte steeds met een algemeen verhaal komt." Met de bewering dat het meisje zou liegen, geeft S. haar volgens de aanklager "een rotschop" na.

Volgens de advocaat van de oud-Almeerder is er te weinig overtuigend bewijs en veel ruis. S. zou daarom moeten worden vrijgesproken. Het slachtoffer zou tot augustus vorig jaar ook nog steeds contact met S. hebben gehad, aldus de raadsman. Het meisje verklaarde dinsdag dat zij altijd een goede band met S. had, en dat ze nu haar vader en beste vriend kwijt is.

Het hof doet 26 april uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel