'Inwoners krijgen deel opbrengst windparken voor verbeteren dorp'

DRONTEN • Do 15 april 2021 | 9:39 • Donderdag 15 april 2021 | 9:39

Inwoners van Dronten kunnen financieel meeprofiteren van Windplan Groen en Windplanblauw. Een deel van de opbrengst uit de windenergie wordt beschikbaar gesteld voor projecten die het dorp beter moeten maken. Het gaat om 750.000 euro per jaar. Het eerste gedeelte van het geld komt vanaf 2023 vrij, als de windmolens gaan draaien. Inwoners kunnen nu al via een online enquête hun ideeën aandragen.

De windmolens die nu in het gebied staan gaan deels weg en daar komen nieuwe voor in de plaats. Er zullen minder molens komen, maar deze zijn wel hoger. "En niet iedereen is daar blij mee, dus er zijn afspraken gemaakt tussen de gemeente en de initiatiefnemers van de windparken, dat inwoners in ieder geval moeten meeprofiteren van die windenergie", zegt Margo van Staveren van de gemeente Dronten.

Inwoners mogen in principe zelf beslissen wat er met het geld gebeurt, maar de ideeën moeten wel bijdragen aan het verbeteren van de leefbaarheid in het dorp. Tot en met 7 mei kan de vragenlijst worden ingevuld. Vervolgens worden de ideeën verwerkt tot een plan hoe de bewoners zoveel mogelijk profijt hebben van de opbrengst van de windparken, zegt Van Staveren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel