Eis: 8 jaar cel voor opdracht brandstichtingen Deltastraat

EMMELOORD • Do 15 april 2021 | 15:40 • Donderdag 15 april 2021 | 15:40

Tegen een man die opdracht zou hebben gegeven om twee keer brand te stichten in woningen aan de Deltastraat in Emmeloord is 8 jaar gevangenisstraf geëist. Deze 53-jarige man uit Wijk en Aalburg heeft volgens het OM een groep aangestuurd die branden heeft gesticht bij woningen van een familie in Emmeloord en Zeist.

Tegen de twee mannen die de branden hebben aangestoken, werd eerder deze week 6 en 4 jaar cel geëist. De hoofdverdachte is ervan overtuigd dat hij een financiële vordering heeft op de eigenaar van de woningen aan de Deltastraat. Tien jaar geleden zou het slachtoffer 150.000 euro hebben gestolen. Dat bedrag is volgens de verdachte opgelopen tot 7 ton.

Dochter was zwakke plek
Hij probeerde dit bedrag via legale incasso binnen te halen, maar dat lukte niet. Daarna zou de man de medeverdachten aan het werk hebben gezet. Zij zouden een grote beloning krijgen. Zij moesten ver gaan om het geld binnen te halen en de dochter van de Emmeloorder was zijn zwakke plek, volgens de hoofdverdachte.

De groep begon met een brandstichting in Zeist in de woning van de dochter. Daarna kreeg het slachtoffer in Emmeloord een kogelbrief en ook de tekst dat zijn dochter zou sterven als hij niet zou betalen. Daarna volgden nog twee brandstichtingen in Emmeloord. De verdachte houdt vol dat hij wel een incasso heeft uitgezet, maar dat hij niemand heeft gevraagd om brand te stichten of misdaden te plegen. Hij voelt zich niet verantwoordelijk.

'Hechte familieband kapotgemaakt'
Het OM vindt dat de communicatie tussen de groepsleden duidelijk maakt hoe ver deze opdrachtgever wilde gaan. Hij was bezeten van hebzucht om het geld binnen te halen, gaf het OM aan. De officier maakt zich zorgen om de verdachte die nog steeds boos is op de familie uit Emmeloord. De families geven aan dat hun hechte familieband kapot is gemaakt en dat zij nog steeds doodsangsten uitstaan. De verdediging voert aan dat het slachtoffer veel meer vijanden heeft. De rechtbank in Utrecht doet op 12 mei uitspraak in alle zaken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel