Verdachten brand Deltastraat voorlopig op vrije voeten

EMMELOORD • Do 27 augustus 2020 | 12:39 • Donderdag 27 augustus 2020 | 12:39

Twee verdachten van de brand aan de Deltastraat in Emmeloord in december vorig jaar, komen voorlopig op vrije voeten. Dat bleek donderdag tijdens een pro forma zitting in Utrecht. Deze verdachten zijn 29 en 30 jaar oud.

De mannen zitten sinds maart vast. Ze worden ervan verdacht de pergola en het huis van het slachtoffer in brand gestoken te hebben. Een derde 52-jarige verdachte zou de opdracht hiervoor hebben gegeven. Hij zit nog vast. In juni vroegen de advocaten van het tweetal of het voorarrest geschorst kon worden. De rechter wees dit toen af.

Dat de verdachten nu voorlopig vrijkomen heeft te maken met de duur van het voorarrest. Het onderzoek naar de zaak gaat nog lang duren en volgens de rechter is het niet nodig dat de verdachten tijdens deze periode vast blijven zitten. Het onderzoek gaat namelijk nog lang duren. Een andere reden die de rechter gaf is dat één van de verdachten binnenkort vader wordt. “De zwangerschap openbaarde zich net na de aanhouding”, zei de rechter.

Waar gaat deze zaak over?
Het Emmeloordse slachtoffer zou de opdrachtgever van de brandstichters 700.000 euro schuldig zijn. De twee verdachten zouden brand hebben gesticht bij het huis van de Emmeloorder aan de Deltastraat. Daarnaast kregen het slachtoffer en zijn dochter dreigbrieven. In de brief aan de vader zat een kogel.

Vorig jaar december werd ook een carport van een huis in Zeist in brand gestoken en gingen meerdere auto's in vlammen op. Dat was bij het huis van de dochter van de Emmeloorder. Een paar dagen later werden frisdrankflessen met brandbare stof naar binnen gegooid en een brandende fakkel. Op een flessendop werd DNA gevonden van één van de verdachten.

Bij de branden raakte niemand gewond, doordat ze snel ontdekt werden door de bewoners. Wel zei de Officier van Justitie dat het een drama had kunnen worden, als het vuur niet snel was uitgegaan.

Tuinfakkels
De officier van justitie zei in april dat er meer dan genoeg bewijs is tegen de verdachten. Op de avonden van de brandstichtingen zouden ze opvallend kleine hoeveelheden benzine hebben getankt en tuinfakkels hebben gekocht. Direct na de branden zochten de verdachten op hun telefoons gericht naar meldingen en berichten over de branden. De verdachten komen allemaal uit de Betuwe.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel