80.000 huizen extra bouwen in ruil voor aanleg Lelylijn

FLEVOLAND • Ma 19 april 2021 | 6:28 • Maandag 19 april 2021 | 6:28

Flevoland wil 80.000 woningen extra bouwen als de Lelylijn er komt. Dat aantal komt bovenop de al bestaande afspraken met het Rijk over woningbouw.

Dat staat in 'Bouwstenen voor het Deltaplan' voor noordelijk Nederland dat Flevoland, Friesland, Drenthe en Groningen hebben opgesteld. Samen willen de provincies 220.000 woningen extra bouwen, een kwart van de nationale woningbouwopgave. De vier waren al van plan om 100.000 woningen te bouwen.

Lelylijn en IJmeerlijn
Een snelle spoorverbinding tussen het noorden en de Randstad, de Lelylijn, is daar volgens de provincies voor vereist. Ook moet bestaand spoor worden verbeterd (Amsterdam-Almere-Zwolle-Groningen/Leeuwarden en Emmen-Zwolle) en zijn de IJmeerlijn (Almere-Amsterdam) en de Nedersaksenlijn (Enschede-Groningen) noodzakelijk.

De investeringen in infrastructuur zijn volgens de provincies geraamd op eenmalig 9,5 miljard euro. De baten wegen daar volgens hen royaal tegen op. "Als de economische potentie van noordelijk Nederland ten volle kan worden benut, dan groeit de waarde van de regionale productie van goederen en diensten met zo’n 24 miljard euro per jaar. Niet alleen noordelijk Nederland profiteert van deze economische groei, maar ook Nederland als geheel", schrijven de provincies.

Het Deltaplan wordt aangeboden aan de Tweede Kamer en het nog te vormen nieuwe kabinet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel