Lelystad maakt pas op de plaats met uitgaven

LELYSTAD • Di 20 april 2021 | 14:37 • Dinsdag 20 april 2021 | 14:37

Door de onzekerheden rond de coronacrisis en de kabinetsformatie kan de gemeente Lelystad op dit moment geen financiële keuzes maken voor de komende jaren. Het college van B en W kiest er daarom voor om volgend jaar geen investeringen in nieuw beleid te doen, tenzij daar bezuinigingen tegenover staan. Dat stelt het college in de zogeheten Kadernota.

Hierin wordt voor de gemeenteraad inzicht gegeven in de financiële situatie van de gemeente voor 2022 en de jaren daarna. De gemeente heeft vorig jaar 5,7 miljoen euro overgehouden op de begroting en 4,4 miljoen verdiend met de verkoop van grond. Bij elkaar kan er 11,8 miljoen aan de reserves worden toegevoegd. Hiervan blijft 3,9 miljoen euro over, omdat een belangrijk deel gaat naar de versterking van de stad met het project Lelystad Next Level. Ook is er geld nodig voor onontkoombare uitgaven en prijscompensatie van lonen en prijzen.

Omdat onduidelijk is hoeveel de gemeenten de komende jaren van het Rijk krijgen uit het zogeheten Gemeentefonds, laat de begroting voor volgend jaar een mager overschot zien van ruim drie ton. Voor de jaren daarna is er nog helemaal geen zicht op een overschot of juist een tekort. Om die reden stelt het college aan de raad voor om nu geen nieuwe structurele uitgaven te doen, tenzij er iets anders wordt geschrapt. Tegelijk zijn er nu ook geen bezuinigingen nodig.

Verhuizing bibliotheek onderzocht
Toch houdt het college er rekening mee dat er vanaf 2023 wel moet worden bezuinigd. In de drie jaar daarna gaat het om bij elkaar 777.000 euro. Eén van de mogelijkheden die wordt onderzocht is de verhuizing van de FlevoMeer Bibliotheek, zodra de huur in het huidige pand aan de Promesse in 2024 afloopt. Verplaatsing naar het Agora Theater is in december ook al genoemd in een onderzoek van de bibliotheek, de Agora en kunstencentrum De Kubus. De instellingen vonden die mogelijkheid toen niet aantrekkelijk.

Andere mogelijkheden vanaf 2023 zijn verhoging van de rioolheffing en afvalstoffenheffing. Ook kunnen uitgaven kritisch tegen het licht worden gehouden, waaronder subsidies, uitgaven het college en posten waarop jaarlijks geld over blijft. De gemeenteraad spreekt in mei over de Kadernota.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel