Grootschalig testen helpt bij beter zicht op coronavirus

DRONTEN • Wo 21 april 2021 | 16:53 • Woensdag 21 april 2021 | 16:53

Het grootschalig testen op corona geeft een beter zicht op de verspreiding van het virus. Daarom kan het als instrument ingezet worden wanneer er sprake is van een uitbraak of een hoge bezettingsgraad van de ziekenhuizen. Dat is de belangrijkste conclusie uit het eindrapport 'Pilots risicogericht grootschalig testen' dat woensdagmiddag aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is aangeboden.

De pilots zijn in vier gemeenten gehouden, waaronder Dronten. De andere gemeenten zijn Bunschoten, Rotterdam Charlois en Lansingerland.

De proef in Dronten begon op 10 februari. Zes weken lang werden alle inwoners van het dorp vanaf 12 jaar opgeroepen om zich vrijwillig te laten testen. Uit het eindrapport blijkt dat 10.184 Drontenaren daar gehoor aan gaven. Dat is 28% van de beoogde testgroep. In Lansingerland was de opkomst met 62% het hoogste. De deelnemers aan de proef mochten drie keer testen. Uit het rapport blijkt dat niet iedereen daar gebruik van heeft gemaakt. Zo ligt het aantal testen dat in Dronten is uitgevoerd op 18.364.

Dronten werd gekozen als proefgebied, omdat het een gemiddelde gemeente is. Daarnaast werd verwacht dat de testbereidheid groot zou zijn.

Minder positieve testen
In Dronten lag het percentage positieve tests lager in vergelijking met de andere proefgebieden. Van de deelnemers kreeg 1,5 procent een positief testresultaat. De meeste positieve tests betroffen Drontenaren tussen de 18 en 24 jaar oud.

Aantal positieve tests in andere gemeenten
Bunschoten 7,5 procent
Charlois 5,7 procent
Lansingerland 3 procent

Lessen
In het rapport staan een aantal lessen die geleerd moeten worden na de pilots. Zo moet een testlocatie in de buurt ingericht worden om de testbereidheid bij de inwoners te vergroten. De testen zouden zonder afsprak mogelijk moeten zijn. Verder moeten de lokale media en sleutelfiguren een positieve rol spelen om meer mensen te stimuleren om te testen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel