Afschot konikpaarden en heckrunderen in Oostvaardersplassen was illegaal

FLEVOLAND • Vr 23 april 2021 | 6:28 • Vrijdag 23 april 2021 | 6:28

Konikpaarden en heckrunderen uit de Oostvaardersplassen zijn doodgeschoten zónder dat daarvoor de vereiste papieren waren verstrekt. De provincie had voor het afschieten een aparte opdracht moeten verlenen aan Staatsbosbeheer, maar dat is nooit gebeurd. Staatsbosbeheer was daardoor in overtreding toen het de dieren afmaakte.

Dit blijkt uit stukken van de Omgevingsdienst OFGV. Die moest een handhavingsverzoek beoordelen van de Stichting Stamina, die de kwestie in januari aankaartte. Volgens Stamina is het afschieten van runderen en paarden in de Oostvaarderplassen in strijd met de Wet natuurbescherming. De Omgevingsdienst heeft de stichting daarin gelijk gegeven. De provincie Flevoland moet de aparte opdracht nu alsnog verlenen. Zolang dat niet is gebeurd, vindt er geen afschot plaats.

In februari zei gedeputeerde Cora Smelik van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving nog dat er voldoende juridische basis was om de twee soorten grote grazers af te schieten. Daar is zij nu op teruggekomen.

Alleen al in het afgelopen half jaar zijn er in de Oostvaardersplassen enkele tientallen paarden en runderen afgeschoten. In afwachting van het besluit over het handhavingsverzoek van Stamina werd het afschot in februari stilgelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel