HVC bouwt zonnepark met 200.000 panelen langs Noordermeerdijk

NOORDOOSTPOLDER • Vr 23 april 2021 | 8:39 • Vrijdag 23 april 2021 | 8:39

Energiebedrijf HVC verwacht volgend jaar 200.000 zonnepanelen te plaatsen langs de Noordermeerdijk tussen Creil en Lemmer. Volgens het bedrijf wekken de zonnepanelen straks jaarlijks ongeveer 90 miljoen kilowattuur aan groene stroom op. Dat is genoeg om voor 28.500 huishoudens stroom te leveren.

Het energiebedrijf weet nog niet in welke maand de bouw volgend jaar start, want er moet nog wel het een en ander worden voorbereid. HVC zegt dat de aansluiting op het bestaande netwerk nog geregeld moet worden en er moeten nog contracten worden afgesloten. Het definitieve ontwerp staat ook nog niet vast. Omwonenden van het zonnepark mogen daarover meedenken. Wel is al duidelijk dat de panelen tussen en langs de windmolens komen.

Omwonenden kunnen volgens HVC ook meeprofiteren van de opbrengsten. Zij kunnen investeren via obligaties met een vaste rente. Het zonnepark levert ook een bijdrage aan het duurzaamheidsfonds van de gemeenten Noordoostpolder, zegt HVC. Het geld in dat fonds is bedoeld om Noordoostpolder verder te verduurzamen.

De vergunning voor de bouw van het zonnepark werd in december vorig jaar verleend. HVC krijgt ongeveer driekwart van het zonnepark, de rest is voor andere initiatiefnemers.

Vorige maand werd ook al een groot zonnepark langs een van de dijken in Noordoostpolder aangekondigd. Dat komt te liggen tussen de windturbines aan de Westermeerdijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel