Koninklijke onderscheidingen ondanks corona feestelijk uitgereikt

FLEVOLAND • Ma 26 april 2021 | 13:10 • Maandag 26 april 2021 | 13:10

Maandag en woensdag krijgen 37 Flevolanders een Koninklijke onderscheiding omdat zij zich de afgelopen jaren op een bijzondere manier hebben ingezet voor de samenleving. De meesten worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

In Almere krijgen twee inwoners een bijzondere onderscheiding, één inwoner wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Deze onderscheiding wordt gegeven als iemand een prestatie van 'zeer exceptionele aard' heeft geleverd voor de samenleving. Het gaat om Martin Kersten; een computerwetenschapper die zich heeft gericht op database-onderzoek.

In dezelfde stad werd ook een Officier in de Orde van Oranje Nassau benoemd. Die was voor Jan van Berkel vanwege zijn werk voor verschillende landelijke goede doelen waaronder de Leprastichting. Het valt op dat er dit jaar een stuk minder lintjes worden uitgereikt in Flevoland dan de jaren ervoor. Zo werden er in 2020 nog 56 onderscheidingen uitgereikt.

Traditioneel worden de lintjes uitgereikt op de laatste werkdag voor de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning. Dit jaar mag in verband met corona de uitreiking de hele week plaatsvinden. Vandaar dat in Lelystad nu de Lintjesregen op woensdag is.

Wie zijn er onderscheiden?

Almere
In Almere werden de meeste lintjes uitgereikt; namelijk dertien. Alle gedecoreerden werden om de beurt thuis opgehaald door #ALLYBlijftBinnen en naar de Raadzaal in het Stadhuis gebracht. Acht Almeerders werden Lid in de Orde van Oranje Nassau, er kwamen daarnaast vier Ridders en één Officier in de Orde van Oranje Nassau bij.

Namen van gedecoreerden:
- Jan van Berkel - Officier in de Orde van Oranje Nassau
- Martin Kersten - Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
- Fred van Brussel - Ridder in de Orde van Oranje Nassau
- Rob Cohen - Ridder in de Orde van Oranje Nassau
- Jan Hartog - Ridder in de Orde van Oranje Nassau
- Harry Knot - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Stephan Melein - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Robbert Jan de Neeve - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Riek van der Spek - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Wim Verkerk - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- John van Vliet - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Ina Helderman - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Joop Campfens - Lid in de Orde van Oranje Nassau

Noordoostpolder
Daar werden maandagochtend om 11:00 uur zeven gelukkigen onderscheiden op het gemeentehuis. De uitreiking werd live via de gemeentelijke website uitgezonden. Zes van hen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, één als Ridder.

Dat is Aart Reussing. Hij krijgt zijn onderscheiding vanwege zijn werkzaamheden op de Zonnebloemschool in Emmeloord. Hij is al ruim 20 jaar directeur op de school voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. Sinds twee jaar mag de school het landelijke predicaat 'Excellente School' voeren. "Met zijn enthousiasme, gedrevenheid en onvermoeibare inzet, heeft Aart Reussing samen met zijn team in de loop der jaren vele nieuwe concepten en initiatieven weten te realiseren. En daarbij staat voor Aart de zoektocht naar talenten van de leerlingen met beperkingen altijd voorop!" Eén van de oud-leerlingen heeft het initiatief genomen om Reussing te nomineren voor een Koninklijke onderscheiding. Naast zijn loopbaan in het speciaal onderwijs was Reussing ook nog politiek actief bij CDA Noordoostpolder en actief bij voetbalvereniging Flevo Boys.

Namen van de andere gedecoreerden:
- Harmen de Jong (Emmeloord) - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Siert de Langh (Emmeloord) - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Lubbert Post (Tollebeek) - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Wijnand Smit (Emmeloord) - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Piet van der Wal (Luttelgeest) - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Harrie Zeldenthuis (Emmeloord) - Lid in de Orde van Oranje Nassau

Dronten
Ook in Dronten werden er zeven lintjes uitgereikt. De burgemeester Jean Paul Gebben ging langs bij gedecoreerden thuis om ze te onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Eén van hen is Johan Banis, actief bij de Vereniging Lokale Omroep Dronten (de VLOD). Die vereniging was vorig jaar nog in het nieuws omdat het complete tv-archief van de lokale omroep is gedigitaliseerd. Daarnaast was hij ook actief bij de lokale afdeling van GroenLinks en STADronten die allerlei activiteiten organiseert in het dorp.

Namen van andere gedecoreerden:
- Tiny Salomons-Altena (Dronten) - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Annie Tax-Jenniskens (Dronten) - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Anneke Kleefstra (Dronten) - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Siebe Haagsma (Dronten) - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Annie Hagen-Brugman (Swifterbant) - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Lucie Pietersma-van Dellen (Swifterbant) - Lid in de Orde van Oranje Nassau

Lelystad
Komende woensdag deelt burgemeester Henry Meijdam namens Koning Willem Alexander lintjes uit aan vijf Lelystedelingen. Vandaag werd al bekend wie dat zijn.

Eén van hen is de 43-jarige Sabine van Eck. De meeste lintjes worden uitgereikt aan Flevolanders die de pensioenleeftijd al hebben bereikt. Daarom valt Van Eck op. Ondanks haar jonge leeftijd, is ze al jaren actief als vrijwilliger in de gemeente Lelystad. Zo was ze jarenlang voorzitter van het intochtcomité voor Sinterklaas en organiseert ze al bijna tien jaar lang de Avondvierdaagse. Daarnaast is ze actief bij de KNRM reddingstation Lelystad en lid van de Reddingsbrigade.

Namen van andere gedecoreerden:
- Jaap Woltjer - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Hans Vissers - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Rinus Gulaij - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Ali Gulaij-Zondag - Lid in de Orde van Oranje Nassau

Zeewolde
Zeewolde krijgt er drie inwoners bij met een Koninklijke onderscheiding. Waarvan één Ridder in de Orde van Oranje Nassau en twee Leden in de Orde van Oranje Nassau.

Reindert Bruinsma werd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau benoemd vanwege zijn jarenlange betrokkenheid bij de kerk. Tot 2008 was hij werkzaam bij het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten. Hij begon als predikant in Friesland en later in Amsterdam. Hij was directeur bij de uitgeverij Veritas en bij kerkelijke uitgeverijen in Ivoorkust en Kameroen. Daarnaast schrijft hij verschillende theologische boeken. Sinds zijn pensioen preekt hij nog wekelijks en brengt daarbij belangrijke onderwerpen in de kerk ter sprake zoals de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen bij kerkelijke functies.

Namen van andere gedecoreerden:
- Gerard Zonneveld - Lid in de Orde van Oranje Nassau
- Riet Thijssen - Lid in de Orde van Oranje NassauUrk
Tot slot Urk; daar werden twee inwoners onderscheiden; allebei werden ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Beiden Urkers werden afzonderlijk ontvangen op het gemeentehuis van Urk, waar zij de onderscheiding kregen opgespeld.

Bertus ten Napel kreeg zijn onderscheiding omdat hij al ruim 55 jaar vrijwilligerswerk doet bij de hervormde gemeente Urk. Tot zijn pensioen was hij mede-eigenaar van een doe-het-zelf zaak op Urk en doet hij ook het onderhoud van de kerk en de pastorie.

Naam van de andere gedecoreerde:
- Age Koffeman - Lid in de Orde van Oranje Nassau

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel