Wat is er allemaal te doen op (corona) Koningsdag?

FLEVOLAND • Ma 26 april 2021 | 15:48 • Maandag 26 april 2021 | 15:48

Koningsdag 2021 wordt voor de tweede keer in corona-omstandigheden gevierd. Wederom geen grote Oranjefeesten in de Flevolandse steden en dorpen. Maar er worden toch heel wat activiteiten georganiseerd; virtueel of coronaproof.

Noordoostpolder
In Emmeloord wordt traditiegetrouw om 10:00 uur de grootste vlag van Nederland gehesen. Deze vlag is 25 bij 37,5 meter. Via de website van de gemeente kan het moment live gevolgd worden.

Fitness en oud-Hollandse spelletjes worden gecombineerd in de KING'S WALK. Het vitaliteitscentrum organiseert buiten een parcours van vijf kilometer lang met allerlei oud-Hollandse spelletjes. Om de vijf minuten start een deelnemer; die moeten zich vooraf aanmelden.

Genieten van wat muziek? Dat kan tussen 10:00 en 11:00 uur in de buurt bij de Poldertoren in Emmeloord. Stadsbeiaardier Anne Kroeze bespeelt het carillon en heeft een programma samengesteld met verschillende muziekstijlen. Om 10.00 uur wordt gestart met het Wilhelmus, waarbij ook twee trompettisten met de stadsbeiaardier meespelen. Het programma wordt in de middag herhaald - tussen 15.00 en 16.00 uur.

//script.omroepflevoland.nl/docs/200505_vlag_emmeloord_90F0547050A4458BC125855F0046A6B5-1619443716.jpg

Zeewolde
Ook in Zeewolde is voldoende te beleven op Koningsdag. Tussen 11:00 en 19:00 uur vindt Food Walk Zeewolde plaats; een wandelroute van negen kilometer. De wandeltocht gaat langs verschillende restaurants in het dorp. Door middel van een strippenkaart kan er eten worden afgehaald. De strippenkaarten zijn verkrijgbaar tot en met maandag bij Twilight, Brioche of fika.

De oranjevereniging in Zeewolde organiseert veel digitale activiteiten waaronder Heel Zeewolde Bakt. De taarten kunnen tot 15:30 uur worden ingeleverd bij café het Plein in Zeewolde. De winnaar wordt tussen 19:00 en 19:30 uur bekend gemaakt op de tv-zender van de Lokale Omroep Zeewolde.

Tussen 10:30 en 14:00 uur vinden in Zeewolde de wijkspelen plaats; traditionele spelletjes in een coronproof jasje. Straten of wijken in Zeewolde konden zich de afgelopen weken aanmelden voor een wijkpakket. "Voer een serie challenges uit, film deze, stuur de beste in en win daarmee punten", aldus de Oranjevereniging. De drie teams met het hoogste aantal punten komen in de finale.

Lionsclub Zeewolde en Rotaryclub Zeewolde organiseren de Koningsdag PubQuiz. De quiz begint om 14.30 uur en wordt live uitgezonden via de lokale omroep. Opgeven kon tot afgelopen zaterdag en kostte 12,50 euro. De opbrengt is bestemd voor Stichting Hart voor Zeewolde.

//script.omroepflevoland.nl/docs/Capture-1619443838.JPG

Lelystad
Op auto-avontuur met het hele gezin? Dat kan met Rondje van Oranje. Een coronaproof Koningspuzzelrit door Lelystad. De autorit duurt ongeveer twee tot drie uur. Onderweg zijn er leuke opdrachten en spelletjes. Rondje van Oranje wordt ook in Dronten en Zeewolde georganiseerd.

Dronten
Stichting Activiteiten Dronten en studentenvereniging USRA hebben de handen ineengeslagen en gezamenlijk verschillende activiteiten georganiseerd. De officiële opening van Koningsdag is te volgen via een livestream op Facebook. Dan wordt de vlag gehesen.

Daarna start de jaarlijkse versierde fietsenwedstrijd. Normaal is er een optocht, maar vanwege corona is het dit jaar aangepast. Alle kinderen van Dronten zijn de afgelopen weken uitgenodigd om hun fiets te versieren en die op de foto te zetten. De foto kan opgestuurd worden naar info@sta-dronten.nl. De kinderen met de mooist versierde fietsen krijgen een prijs.

In navolging van de fietsen is er ook een versierde stratenwedstrijd georganiseerd. Volgens de organisatie is dat een oude traditie die nieuw leven wordt ingeblazen. Inwoners met de mooist versierde straat krijgen een prijs. Tegelijkertijd wordt er ook een fietsroute langs alle mooie straten uitgestippeld.

Daarnaast zijn er verschillende digitale activiteiten. Kinderen kunnen een digitale schmink workshop volgen, een balonnenartiest treedt op. Die zijn te zien via de website van STADronten.

Koningsdag 2021 wordt feestelijk afgesloten met een online PubQuiz en een optreden van Polderrad. Iedereen kan meedoen, de quiz en het optreden zijn te volgen via een livestream op YouTube.

//script.omroepflevoland.nl/docs/170803_Voetbal_16__472E25FC2790BA8DC1258170006D4AE7-1619443913.jpg

Urk
Vijf Urker DJ's openen de Oranjenacht op Urk. De avond begint maandagavond om 22:00 uur en duurt tot 05.00 uur 's morgens. De Koningsnacht is via het YouTube-kanaal van Oranjenacht Urk 2021 te bekijken.

Verder wordt 's ochtends vroeg de traditionele aubade ten gehore gebracht. Ook dat moment is online te volgen via het YouTube-kanaal van Caritas Urk.

Daarnaast zijn er verschillende online competities zoals de uitverkiezing van de mooiste Oranje (voor)naam en het origineelste oranjetenue. De dag wordt afgesloten met een online Oranjeconcert en een bingo. Een samenvatting van alle koningsdagactiviteiten is rond 20.00 terug te zien in het Urkerkoningsdagjournaal.

Almere
In Oosterwold kan de koningsdagroute gelopen worden. Ruim dertig bewoners zetten voor hun woning kraampjes neer waar eten en drinken kan worden afgehaald. De initiatiefnemers hopen dat de Almeerder op die manier kennis kan maken met heel Oosterwold.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel