Kijken! De mooiste Urker Oranje-momenten door de jaren heen

URK • Di 27 april 2021 | 17:35 • Dinsdag 27 april 2021 | 17:35

De hechte band tussen de Oranjes en Urk gaat ver terug. Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat toenmalig koningin Wilhelmina een bezoek bracht aan Urk. In de jaren die volgden zijn er vele bezoeken geweest van Oranjes aan het vissersdorp. Dat levert dan mooie en bijzondere momenten op voor de koningsgezinde Urkers.

Koningin Wilhelmina en prins Hendrik varen naar het eiland
Met een motorsloep varen koningin Wilhelmina en haar echtgenoot prins Hendrik de haven van Urk binnen. Ze worden daar groots onthaald door de bewoners van het visserseiland. De koningin krijgt een rondleiding over het eiland en wordt bijgepraat over onder meer de visserij en de ijsvlet. Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat de koningin en haar man het vissersdorp bezochten. Meer over dit bezoek in dit uitgebreide bericht.

Juliana en Bernhard struinen door de haven
Het werkbezoek van koningin Juliana en haar echtgenoot op 13 juli 1951 zou maar een half uurtje duren. Er is echter zoveel te zien in het dorp, dat het gezelschap meer dan een uur doorbrengt op Urk. De burgemeester schijnt achteraf zelfs officieel vermaand te zijn omdat het tijdschema voor de rest van de dag in de soep loopt. Op foto's uit het Nationaal Archief is te zien hoe de vorstin groots wordt onthaald. De haven is versierd met visnetten. De koningin loopt samen met burgemeester Keijzer voorop. Keijzer is als een van de weinige Urkers niet gekleed in traditionele klederdracht. Hij loopt in donker jacquet met hoge hoed naast de koningin. Prins Bernhard is ook van de partij. De echtgenoot van Juliana loopt wat verder achteraan. Hij is, mét de zo kenmerkende witte anjer in zijn revers, druk in gesprek met Urker vissermannen naast hun botters.

Onthulling Vissersmonument door koningin Juliana
De zee geeft, de zee neemt. Op Urk weten ze dat al te goed. Veel vissermannen bleven door de eeuwen heen op zee. Eind jaren zestig wordt een monument gemaakt dat herinnert aan de omgekomen vissers. Koningin Juliana komt naar Urk om daar op 11 mei 1968 het monument te onthullen. Ze legt als eerste een krans neer voor de omgekomen Urker vissers. Het bezoek is ook onderdeel van een feestweek die in het teken staat van het duizendjarig bestaan van Urk.

Streekbezoek van koningin Beatrix
In 1988 brengt koningin Beatrix een streekbezoek aan Flevoland en bezoekt ook Urk. Ze komt aan per helikopter en in de haven wordt uit volle borst 'Oranje boven' gezongen. Beatrix brengt een bezoek aan een visfileerder. Daar gaat het zingen door. In de grote hal wordt door de medewerkers spontaan het Wilhelmus gezongen. Het bezoek aan Urk is die dag van korte duur. De koningin gaat in één dag alle zes Flevolandse gemeenten langs.

Koninginnedag 1994 - kroonprins in een Urker 'boatjen'
Koninginnedag op Urk staat altijd garant voor gezelligheid. De komst van de Oranjes maakt dat voor de Urkers nog bijzonderder. Vanuit de haven loopt koningin Beatrix met haar familie door de straten. Onderweg krijgt haar oudste zoon een traditioneel Urker 'boatjen'. Dat is het hemd van de traditionele Urker klederdracht voor mannen. Kroonprins Willem-Alexander bedenkt zich niet en trekt het gestreepte overhemd aan. Het is een foto die Oranjegezinde Urkers graag zien. Koninginnedag 1994 werd afgesloten bij het gemeentehuis. Daar krijgt de vorstin een aubade van een plein vol Urkers.

Van Vollenhoven vooraan bij jubileumconcert Hallelujah
In 2010 bestaat het Urker mannenkoor Hallelujah 100 jaar. Ze vieren dit door een groot optreden te geven in de Bethelkerk. Eregast op deze avond is mr Pieter van Vollenhoven, de echtgenoot van prinses Margriet. Na afloop van het concert krijgt hij uit handen van Tiemen Roos het eerste exemplaar van de jubileum-cd van het mannenkoor.

Koningin Maxima spreekt met slachtoffers gasexplosie
In het kader van burendag bracht koningin Maxima in 2016 een bezoek aan Urk. Het plan was om met verschillende buurtverenigingen te praten. Maar een paar dagen voor het bezoek van de koningin vindt er een grote gasexplosie plaats aan de Grote Fok. Een rij woningen wordt met de grond gelijkgemaakt. Het bezoek van de koningin staat daardoor ook in het teken van de slachtoffers van deze ramp. De koningin sprak zo'n twintig minuten met de direct getroffenen. Toenmalig burgemeester Pieter van Maaren vond het bemoedigend dat deze ontmoeting plaats kon vinden.

Regiobezoek koning en koningin in teken van visserij
In 2017 brengen koning Willem-Alexander en koningin Maxima een streekbezoek aan Flevoland. Het koninklijk paar brengt een bezoek aan Urk, Nagele en Dronten. Op Urk staat het bezoek grotendeels in het teken van visserij. Het koninklijk paar brengt een bezoek aan de haven van Urk en brengt een bezoek aan ROC Friese Poort. Daar krijgen de leerlingen les om visserman te worden.



Foto's: ANP en Nationaal Archief

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel