'Lastig' oud-Kamerlid Lodders: "Schrikken als je zo wordt getypeerd"

ZEEWOLDE • Di 27 april 2021 | 16:43 • Dinsdag 27 april 2021 | 16:43

Voormalig Tweede Kamerlid voor de VVD Helma Lodders uit Zeewolde werd in het Kabinet als 'lastig' bestempeld. Dit is te lezen in de maandagavond gepubliceerde notulen van de ministerraad. Lodders kreeg dat stempel omdat ze kritische vragen stelde over de toeslagenaffaire. "Dat is wel even schrikken natuurlijk. Dat je leest dat je bij de activistische Kamerleden hoort. Ja, dat vind ik wel heftig", zegt Helma Lodders. Maar het oud-Kamerlid vindt het wel een compliment dat ze als kritisch bestempeld wordt: "Als je bij de kritische Kamerleden hoort, dat is toch je werk als Kamerlid."

In de vrijgegeven notulen staat dat ministers kritisch zijn over Kamerleden die meer informatie wilden over de toeslagenaffaire. Vooral als ze uit coalitiefracties kwamen. Minister Koolmees van Sociale Zaken (D66) is niet blij met Lodders en CDA'er Pieter Omzicht. Die zouden volgens hem een strijd voeren tegen staatssecretaris Menno Snel, eveneens van D66. Snel zou de problemen op moeten lossen die spelen bij de Belastingdienst. "De rol van de fracties in de coalitie is niet behulpzaam geweest om dat voor elkaar te krijgen", zei Koolmees in de ministerraad.

'Ik ging op zoek naar antwoorden'
Als Tweede Kamerlid hield Lodders zich naast landbouw bezig met onder meer de Belastingdienst en het pensioenstelsel. Ze stelde in haar elf jaar als Kamerlid meer dan driehonderd vragen. "In de notulen word ik getypeerd en daar herken ik mezelf niet in. Als volksvertegenwoordiger kom je op voor de mensen in het land. Dat betekent dat ik op zoek ging naar antwoorden op vragen. Als ze dat activistisch vinden, ik vind dat het kabinet die antwoorden moet geven."

Ook premier Mark Rutte vindt "activistische woordvoerders van coalitiefracties" lastig, zo valt te lezen in de notulen. Rutte (VVD) is van mening dat onder andere Helma Lodders zich in de media wilde profileren door kritische vragen te stellen. Haar is duidelijk gemaakt dat het 'belangrijk is dat de coalitie een eenheid vormt'.

De oud-politica zegt echter nooit druk te hebben ervaren van haar partij of van partijleider Mark Rutte. Het vertrek van Lodders uit de politiek was haar eigen keus. Wel vindt ze dat uit de notulen spreekt dat de focus niet ligt op het oplossen van problemen van burgers.

Cultuur is niet nieuw
Uit de notulen komt duidelijk naar voren dat kritische Tweede Kamerleden als irritant worden gezien. Dat zegt politiek verslaggever van de NOS Xander van der Wulp. "Die cultuur is niet nieuw, maar nu in een tijd waarin vier partijen nodig zijn voor een coalitie met een minimale meerderheid, merk je dat kritiek steeds minder wordt gewaardeerd."

Het Kabinet vindt dat de Tweede Kamer goed op de hoogte is gebracht van de toeslagenaffaire, blijkt uit de stukken. "Toch wordt duidelijk dat ze zich ook zorgen maakten over de vraag of het wel kon wat ze aan het doen waren. Dat toont wel aan dat het op het randje was, wat er gebeurde", zegt Van der Wulp.

Passage uit de notulen
Over minister Koolmees (D66): "Hoewel de motie niet is gesteund door de VVD en CDA-fracties, voeren de woordvoerders van deze fracties, de heer Omtzigt en mevrouw Lodders, wel een gezamenlijke strijd tegen staatssecretaris Snel."

In deze passage wordt gesproken over een motie van de Kamer waarin wordt gevraagd om een feitenrelaas van de toeslagenaffaire. Daarin zou dan ook gesproken moeten worden over welke politici en ambtenaren op de hoogte waren van het "onrechtmatig handelen" van de Belastingdienst. Staatssecretaris Snel wilde daar niet aan. Zijn doel was om de betrokken ambtenaren in bescherming te nemen.

In artikel 68 van de grondwet staat dat het Kabinet de Tweede Kamer altijd juist en volledig moet informeren. In de ministerraad is gesproken over hoe dat precies opgevat moet worden. Snel heeft in het overleg gezegd dat bij het informeren van de Kamer niet altijd stukken overhandigd worden. In dit geval dus ook niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel