Lelylijn past goed in Green Deal Europa

FLEVOLAND • Wo 28 april 2021 | 14:01 • Woensdag 28 april 2021 | 14:01

De Lelylijn-spoorlijn tussen de Randstad en Noord-Nederland via de Noordoostpolder kan in aanmerking komen voor geld uit de zogeheten Green Deal van de Europese Unie. Het project past in principe binnen de doelstellingen voor duurzaamheid. Dat zei Diederik Samsom, kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans, dinsdag in een online bijeenkomst met Statenleden.

Het Friese Statenlid Jaap Stalenburg vroeg naar de kansen voor de Lelylijn binnen de Green Deal. Dat is het omvangrijke pakket van de Europese Commissie om in Europa de uitstoot van broeikasgassen tot 2050 naar nul terug te brengen. "Een treinverbinding is een hele goede optie. Hij komt in ieder geval in aanmerking", aldus Samsom.

Een woordvoerder van de provincie Friesland zegt dat de noordelijke provincies en het Rijk dan wel eerst een goed onderbouwd voorstel moet opstellen. Hieraan gaat volgens hem de komende maanden hard worden gewerkt.

Er zou een plan kunnen worden ingediend voor het zogeheten Connecting Europe Facility-programma. Hierin is tot 2027 33,7 miljard euro beschikbaar, voor duurzame projecten op het gebied van verkeer, vervoer en infrastructuur. Landen moeten ook zelf een bijdrage leveren.
De Lelylijn zou hierin passen binnen een groter plan om een snelle spoorverbinding aan te leggen van Amsterdam via Groningen naar Hamburg. Volgens de woordvoerder is oktober een belangrijk moment, omdat er dan verder over dit fonds wordt gesproken.

Een tweede pot geld is beschikbaar via de zogeheten Recovery Resilience Facility. Hierin zit maar liefst 672,5 miljard euro, waarvan 360 miljard in de vorm van leningen en 312 miljard als subsidie. Het geld is bedoeld voor publieke investeringen en moet in 2026 zijn toegewezen. Plannen hiervoor zullen door de regering worden ingediend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel