Nieuwe schoolcampus mag 36 miljoen kosten

EMMELOORD • Do 29 april 2021 | 15:31 • Donderdag 29 april 2021 | 15:31

De nieuwe campus voor het voortgezet onderwijs in Emmeloord gaat 36 miljoen euro kosten. De gemeente betaalt hiervan 29,2 miljoen, het Emelwerda College en de Vario Onderwijsgroep (het Zuyderzee Lyceum en de Bonifatius mavo) gezamenlijk 6,8 miljoen. Dat voorstel legt het college van B en W voor aan de gemeenteraad.

Nieuwbouw voor het voortgezet onderwijs staat al enkele jaren op het verlanglijstje. De gemeenteraad heeft begin vorig jaar ingestemd met een nieuwe campus, op voorwaarde dat de kosten eerst worden doorgerekend. Dat is nu gedaan. De basisvariant van de nieuwbouw kost 27,8 miljoen, maar het college kiest samen met de scholen voor een duurdere variant. Dat levert een duurzamer gebouw op, waarvan de energiekosten op termijn lager uitvallen. Ook is er in de duurdere variant plek om alle scholen bij elkaar te brengen, dus ook de Bonfiatius mavo. Het Tienercollege en de Internationale Schakelklas krijgen ook een plek.

De gemeenteraad bespreekt het voorstel op 10 mei en moet op 7 juni een besluit nemen. Daarna wordt het ontwerp aanbesteed en kan een architect aan de slag. Wethouder Hans Wijnants verwacht dat er eind dit jaar of begin volgend jaar een ontwerp op tafel ligt. Dat zal eerst met alle betrokkenen worden besproken, inclusief de vertegenwoordigers van de leerlingen. De raad krijgt nog weer een laatste go/no go-moment als het ontwerp moet worden vastgesteld.

Bijna alle gebouwen gesloopt
De nieuwbouw zou dan begin 2026 in gebruik genomen kunnen worden. Er zullen 2.700 leerlingen onderwijs krijgen. Op het gebouw van het Vakcollege na, worden de bestaande gebouwen van het Emelwerda aan de Espelerlaan gesloopt.

De campus komt op de plek waar nu nog een sportveld is en de gymzalen van Emelwerda staan. Ellen Kruize, bestuurder van Vario Onderwijsgroep, zegt dat de campus geen leerfabriek wordt. Het is de bedoeling dat er meerdere gebouwen komen om een kleinschalig karakter te garanderen. De scholen hebben hiervoor gekeken in Lelystad, waar de nieuwe campus van Porteum ook uit gaat van meerdere gebouwen en kleinschaligheid.

Volgens bestuurder Marga Sijbom van het Emelwerda biedt de nieuwe campus mogelijkheden om het onderwijs eigentijds en voor de komende veertig jaar in te richten. Het huidige gebouw dateert uit 1962 en dat van de aangrenzende De Wilg uit 1956, toen de eisen aan een school anders waren.

Expertisecentrum op plek Boni
Omdat de Bonifatius mavo verhuist naar de campus, komt dit gebouw aan de Professor Lorentzstraat vrij. De Eduvier Onderwijsgroep, Vitree en Aves gaan op deze plek vanaf 2026 een nieuw expertisecentrum voor het speciaal basisonderwijs opzetten, voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De kinderen zitten nu verspreid over verschillende, vaak verouderde gebouwen in Emmeloord. Volgens Aart Reussing van de Zonnebloemschool komen er circa 280 kinderen onder één dak. Dat biedt mogelijkheden om kinderen beter te begeleiden en hen een doorlopend leertraject aan te bieden.
Op termijn hoopt Reussing dat er op de campus ook plek komt voor het speciaal voortgezet onderwijs.

Wethouder Wijnants is zich ervan bewust dat de kosten kunnen oplopen, maar de 36 miljoen die nu is berekend is volgens hem een hard bedrag. Er is uitgegaan van het prijspeil van 2025.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel