'Urker taal moet nog dit jaar in convenant voor Nedersaksische talen'

URK • Vr 30 april 2021 | 17:10 • Vrijdag 30 april 2021 | 17:10

De Urker taal moet nog dit jaar worden opgenomen in het convenant voor de Nedersaksische talen. Dat zegt wethouder Freek Brouwer van de gemeente Urk. Het convenant om het Nedersaksisch te erkennen, te behouden en te stimuleren, werd in 2018 ondertekend. Urk en Flevoland ontbraken alleen in het document. Volgens Brouwer en Stichting Urker Taol is Urk mogelijk vergeten, omdat het vissersdorp buiten het aaneengesloten Nedersaksische taalgebied valt. Beiden geven aan dat het gebrek aan een Flevolands taleninstituut ook een oorzaak lijkt te zijn.

Het Urkers is een taal met verandering van klinkers in verkleinwoorden en allerlei invloeden van buiten. "Jiddisch, Frans en woorden die rond het Zuiderzeegebied werden meegenomen", zegt Klaas Romkes van Stichting Urker Taol. Dit 'mengdialect' zorgde ervoor dat de stichting en ook de gemeente twijfelde of het Urkers wel onder de erkende Nedersaksische talen viel. Omdat Urk en Flevoland niet in het convenant waren opgenomen, volgde aanvullend onderzoek. Wethouder Brouwer: "Wij hebben onze plaatselijke neerlandicus ook gevraagd, Jacqueline Visser. Die heeft contact gehad met de universiteit en we horen er wel degelijk bij." Stichting Urker Taol kwam tot dezelfde conclusie met Streektalenorganisaties Nedersaksische Taalgebied (SONT).

Gemeente moet Urkers behouden en stimuleren
De ondertekening van het convenant is de afgelopen drie jaar bij de gemeente blijven liggen vanwege andere prioriteiten en vanwege het coronavirus. Nu het ondertekenen dit jaar in zicht komt, komt de Urker taal als erkende Nedersaksische taal op papier te staan. Vanaf dan moet de gemeente het Urkers gaan behouden en stimuleren. Brouwer: "Er zijn projecten waar we bij kunnen aansluiten en er is een educatief programma." Ook is er samenwerking mogelijk met personen en organisaties die zich met de andere Nedersaksische talen bezighouden. Daar ziet Romkes veel voordelen in. "Als wij een woordenboek willen samenstellen of een app willen maken, kan je van de andere expertise gebruikmaken."

Brouwer en Romkes geven aan dat 95 procent van de Urkers momenteel de Urker taal machtig is. Ondanks dat gegeven vindt de wethouder dat de aansluiting bij het convenant wel nodig is. "De taal is levendig en er zijn altijd bepaalde invloeden, maar we willen niet dat onze taal verloren gaat."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel