Posters voor de vrijheid: "Hier mag je zijn wie je wil"
Jongeren uit Swifterbant hebben zelfgemaakte posters over vrijheid in het dorp geplaatst. De jongeren zijn met graffiti aan de slag gegaan onder leiding van jongerenwerker Rasul Beikzadeh van De Meerpaal, die zelf weet wat het betekent om geen vrijheid te hebben.
Rasul Beikzadeh wil jongeren bewust maken van de gedachte achter 4 mei. Het is een project in samenwerking met het 4 Mei Comité van Swifterbant. “Wat ik merk is dat zij niet wisten waar het precies voor was, omdat het simpelweg zo lang geleden is. Het is niet iets actueels en het houdt ze niet bezig. En op deze manier kunnen we er wel over praten en kunnen ze erover na gaan denken en informatie over opdoen. Zo blijft het leven.”
Rasul weet wat het betekent om geen vrijheid te hebben. Hij groeide op in het Koerdische deel van Iran tijdens de Eerste Golfoorlog tussen Irak en Iran. “Toentertijd was er ook geen stromend water, geen elektra. Er was een school, maar die was gebombardeerd. Ik ben in de eerste acht jaar van mijn leven ook maar één jaar naar school geweest. Het was eigenlijk een tijdje oorlog, daarna was het weer een tijdje rust en dan was er weer een andere oorlog.”
De vader van Rasul zat in die tijd in het Koerdische verzet, dat ook tegen Iran streed. Wanneer het te gevaarlijk werd vluchtte eerst zijn vader en daarna het gezin naar Nederland. Op zijn negende kwam hij aan op Schiphol. “Vluchten is niet leuk. Voor niemand. Daarom herinneren we ons eraan dat die vrijheid die we hebben een groot goed is. Daar hebben mensen voor gestreden en zijn daar veel slachtoffers voor gevallen. Dat moet je niet nog een keer wensen.”
“Ik vind dat we meer moeten opletten”, vertelt de ook twaalfjarige Boas Halkers. “Ook gewoon in Nederland en in andere landen. Het is een stukje dat bij mensen hoort. Iedereen doet op zijn eigen manier wat ze willen doen. En ik vind gewoon dat dat hoort.”
Onvoorstelbaar
Meerdere jongeren geven aan het lastig te vinden om zich voor te stellen hoe het is om geen vrijheid te hebben. “Dan kun je dus niet voorstellen wat een andere misschien voelt of, meemaakt of wat hij heeft meegemaakt”, vertelt Rasul. “Maar ik heb het er met ze over. Het feit dat je religie mag hebben, dat je je eigen opleiding mag kiezen, je eigen partner mag kiezen, je mag verschillende talen leren. Noem het maar op. Dat zijn allemaal vrijheden die niet vanzelfsprekend zijn.”
De zelfgemaakte posters van de jongeren zijn langs het pad in De Greente te bewonderen. Ze blijven daar tot 7 mei hangen.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Politie doet negen invallen en neemt dure auto's in beslag, twee Almeerders opgepakt
ALMERE •Twee mannen uit Almere zijn deze week aangehouden in een groot politieonderzoek. Ze worden verdacht van het handelen in drugs en witwassen van zwart geld. De politie meldt dat er op negen locaties in...
-
Totaalverbod op vuurwerk in Almere opnieuw op de agenda
ALMERE •Vuurwerkoverlast in Almere kan je alleen tegengaan met een totaalverbod, vinden de Partij voor de Dieren (PvdD) en GroenLinks (GL). Daarom proberen ze dat opnieuw voor elkaar te krijgen. "Waar wij hee...
-
Rechter: provincie gaat over strengere vergunning voor schroothandel
LELYSTAD •Een rechtszaak over de uitstoot van schadelijke stoffen door een buurbedrijf is voor een Lelystadse ondernemer op een teleurstelling uitgelopen. Het bedrijf Heynen aan de Staalstraat stapte naar de re...