Zwaan bouwt nest aan drukke weg: "Je doet er niks aan"

LELYSTAD • Wo 5 mei 2021 | 22:08 • Woensdag 5 mei 2021 | 22:08

Voor veel huizenzoekers zal een plek pal naast een drukke weg niet de eerste keuze zijn. Een zwanenkoppel in Lelystad dacht daar heel anders over en bouwde een nest op 1,5 meter van de Kustendreef. Susan van der Waal van Stichting Dierennoodhulp: "Ik krijg hier de hele tijd berichten over. Maar ja, je doet er niks aan."

Van der Waal zit in een 'pullenwachtapp', een WhatsAppgroep die twee jaar geleden is opgestart toen er zwaneneieren verdwenen. Veel mensen in de groep uiten nu zorgen over dit zwanennest. Vooral over het moment dat de eieren uitkomen en de 'pulletjes' (zwanenjongen) over de dreef zouden gaan wandelen. Ook zou de mannetjeszwaan soms tegen auto's aanslaan.

Hek heeft geen nut
"Mensen maken zich zorgen", zegt Van der Waal. "Maar ja een hek er omheen zetten heeft geen nut want daar wandelen ze gewoon omheen als ze willen. En het nest verplaatsen mag wettelijk gezien niet eens." Volgens Van der Waal zit het zwanenkoppel er elk jaar, maar meestal niet zo dicht op de weg. "Ze vinden het blijkbaar een lekker plekkie."

Van der Waal ligt er niet wakker van. Ze denkt namelijk dat het gevaar voor de zwanen niet zo heel groot is. "Als de eieren uitkomen blijven ze vaak de eerste 24 uur op het nest. Daarna gaan ze achter de moeder aan die waarschijnlijk naar de sloot gaat. Ik verwacht niet dat ze de weg op gaan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel