Bewoners bezorgd over bouwplannen in Laterna Magikapark

ALMERE • Do 6 mei 2021 | 16:12 • Donderdag 6 mei 2021 | 16:12

Omwonenden van het Laterna Magikapark in de Almeerse Filmwijk zijn bezorgd over de bouwplannen van 'The Way You Live B.V.' Deze projectontwikkelaar wil tussen de 50 en 60 woningen bouwen op het tennispark Joymere. Die heeft de grond aan de ontwikkelaar verkocht omdat de tennisbanen niet meer rendabel zijn. Het aantal leden van de tennisclub is door de jaren heen van 900 naar 100 leden gedaald waardoor de club geen toekomst meer heeft.

De bedoeling is dat er appartementen en eengezinswoningen komen. De startprijs voor de koophuizen bedraagt 300.000 euro. De huurwoningen zijn bedoeld voor de vrije sector. De hoogte van de bebouwing zal maximaal vijf lagen zijn, inclusief de parkeergarage onder de appartementenblokken. Verder zegt de projectontwikkelaar van plan te zijn om 85 parkeerplaatsen te realiseren. De gemeente Almere is op de hoogte gesteld van de plannen en is daarover in gesprek met de bouwer.

Bezwaren
Omwonenden zijn tegen de plannen omdat de bebouwing volgens hen ten koste gaat van groen in hun omgeving. Ook vrezen zij parkeeroverlast. Wout Klappe zegt daar namens de bewoners over: "Als daar te weinig parkeerplekken zijn dan gaan mensen die daar op bezoek komen, hier voor de deur parkeren."

Omwonenden worden gesteund door de PVV en GroenLinks in de gemeenteraad. Die zijn tegen elke vorm van bebouwing op tennispark Joymere. Net als omwonenden zien de twee partijen het gebied als onderdeel van het Laterna Magikapark. Toon van Dijk van de PVV: "Steeds meer groen in onze stad verdwijnt. De PVV vindt dat groen, groen moet blijven. In 2011 heeft de gemeenteraad besloten dat er niet aan de groenfunctie van Laterna Magikapark getornd moet worden. Daar houden we aan vast."

Ook Esther Hagelaar van GroenLinks zegt dat de gemeenteraad een uitspraak heeft gedaan dat er in het Laterna Magikapark niet gebouwd zou worden. "Daar willen we ons eigenlijk aan houden naar de bewoners toe. En bovendien gaat met de bebouwing ook weer groen verloren en dat vinden we heel erg zonde voor de stad en voor de bewoners van Filmwijk en Danswijk."

Ontwikkelaar belooft juist meer groen
Tennispark Joymere is één hectare groot. Het is omsingeld door een heg van vier meter hoog. De projectontwikkelaar wil de heg verwijderen, maar er komt wel meer groen tussen de bouwblokken. Directeur Bart Kuil van 'The Way You Live B.V.: "Wat we juist doen, is dat we de groenwaarde versterken. Het wordt juist groener. Er staat nu een grote heg omheen en het gebied is totaal onzichtbaar. Wij maken het open. Dus het wordt juist aantrekkelijker en groener dan het nu is."

Om de bouwplannen te realiseren, moet wel het bestemmingsplan gewijzigd worden. Nu is het gebied bedoeld voor sport en recreatie maar niet voor woningbouw. De gemeenteraad bepaalt of het bestemmingsplan gewijzigd mag worden. Wanneer het onderwerp in de gemeenteraad wordt besproken, is niet duidelijk. De projectontwikkelaar verwacht volgend jaar met de bouw te starten zodra het bestemmingsplan is gewijzigd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel