Na tien jaar streep door plan Skaeve Huse

LELYSTAD • Do 6 mei 2021 | 21:21 • Donderdag 6 mei 2021 | 21:21

De gemeente Lelystad zet definitief een streep door het project Skaeve Huse voor de huisvesting van mensen met onaangepast gedrag. Na ruim tien jaar zoeken is er in de stad geen geschikte plek te vinden. En dus stopt het college van B en W er mee. De Skaeve Huse staan niet langer in de afspraken met woningbouwstichting Centrada.

Het idee was in 2010 om in Lelystad huisvesting voor twintig tot dertig inwoners te zoeken, die door hun gedrag voor bovengemiddeld veel overlast zorgen. Een verslaving is hiervan vaak de oorzaak. In Denemarken hebben ze ervaring met aparte huisvesting voor deze groep, vandaar de Deense naam 'Skaeve Huse' of 'Rare Huizen'. Ook in Almere waren er plannen.

In de afgelopen tien jaar is er in Lelystad gekeken naar mogelijke locaties op bedrijventerrein Gildenhof, nabij het stadshart of bij de Rietlanden. Steeds vielen die af. Zo komt bij de Rietlanden de nieuwe schoolcampus Porteum. In 2018 spraken de gemeente en Centrada af dat de Skaeve Huse er in 2019 dan eindelijk moesten komen.

Na nog eens twee jaar onderzoeken of er behoefte is, concludeert het college nu: "Het beeld dat hieruit naar voren komt is dat er wel degelijk geregeld zorgelijke en overlastgevende situaties zijn, maar dat die in vrijwel alle gevallen met de huidige inzet en voorzieningen kunnen worden aangepakt. De conclusie is dat er nu onvoldoende aanleiding is om in Lelystad een Skaeve Huse te realiseren."

De 40.000 euro die nog over is voor het project, zal worden gebruikt om mensen met gedragsproblemen op een andere manier te helpen, zo stelt het college voor.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel