Minister: besmettingen Fieldlab festivals goed voorbeeld dat je behoedzaam moet zijn

BIDDINGHUIZEN • Vr 7 mei 2021 | 12:29 • Vrijdag 7 mei 2021 | 12:29

Demissionair minister Hugo de Jonge noemt de besmettingen rond de Fieldlab festivals in Biddinghuizen een goed voorbeeld waarom je ondanks een negatieve test toch behoedzaam moet zijn. Hij zei dat donderdag in een overleg van de Tweede Kamer over een wetsvoorstel om mensen via testen toegang te geven tot bijvoorbeeld sportwedstrijden, musea en theaters.

In maart vonden op het evenemententerrein bij Walibi Holland twee proeffestivals plaats. Vooraf moesten alle bezoekers een coronatest doen. Zestien personen zijn mogelijk besmet geraakt met het coronavirus tijdens de twee festivals.

Volgens De Jonge moeten de mogelijkheden van toegangstesten afhangen van het risiconiveau dat op dat moment speelt. ''Op dit moment heeft namelijk 1 op de 100 mensen dat virus bij zich. (...) We weten in ieder geval dat een flink deel van die mensen de straat opgaat. Je hebt dus nogal de kans dat je bij de bakker of een festival iemand tegenkomt.''

Volgens hem is er nooit volledige zekerheid, ook niet als mensen gevaccineerd zijn. ''Het zou kunnen dat je dan de mensen met een negatieve testuitslag binnen hebt, achter de poort van de toegangstesten, en dat de mensen die gevaccineerd zijn het virus bij zich dragen in de keel. Zij zijn weliswaar veel minder besmettelijk, maar zijn dat dan niettemin. Zij kunnen het virus tijdens dat festival overdragen''. Daarnaast kan het volgens de demissionair minister van Volksgezondheid zo zijn dat mensen met een negatieve testuitslag toch het virus bij zich dragen. ''Het is wel heel waarschijnlijk dat dat in het gros van de gevallen niet zo is en ook dat je dan op z'n minst minder besmettelijk bent.''

Kamer steunt toegangstesten
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel over de toegangstesten. Wel blijven veel partijen vragen hebben over de noodzaak van het voorstel, de kosten en de tijdelijkheid van de wet.

Het is de bedoeling dat de Tweede Kamer volgende week stemt over de wet. Daarna moet ook de Eerste Kamer nog akkoord gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel