16 mogelijke besmettingen rond Fieldlab-festivals

BIDDINGHUIZEN • Vr 9 april 2021 | 16:48 • Vrijdag 9 april 2021 | 16:48

Er zijn mogelijk zestien mensen besmet geraakt met het coronavirus tijdens de proeffestivals van Fieldlab in Biddinghuizen. Het gaat daarbij om vier besmettingen tijdens het dancefestival op zaterdag en om twaalf gevallen tijdens het popfestival op zondag. De evenementen waren onderdeel van een serie proefevenementen van de horeca, evenementensector en de overheid. Er wordt gekeken hoe op een veilige manier evenementen georganiseerd kunnen worden.

Vooraf moesten alle bezoekers een coronatest doen. Na afloop liet 80 procent van de bezoekers van het dancefestival zich nog een keer testen. Bij het popfestival op zondag was dat 83 procent.

Na het dancefestival zijn volgens organisatie Fieldlab vier nieuwe besmettingen ontdekt die gerelateerd zijn aan het festival. Daarnaast was er een positieve test die door een voormalige COVID-infectie te verklaren is en zeven positieve tests waarbij er een duidelijke bron buiten het evenement gevonden kon worden. In de aanloop naar het dancefestival werden zeventien mensen positief getest. Zij mochten niet naar binnen.

Vijf dagen na het popfestival werden in totaal twaalf bezoekers positief getest. Volgens Tim Boersma van Fieldlab kon van vijf van hen de besmettingsbron duidelijk worden getraceerd. De eerste twee raakten besmet rond de pre-test voorafgaand aan het festival. Op de dag van het festival hebben zij vermoedelijk de drie anderen besmet. Van zeven anderen heeft Fieldlab niet kunnen uitzoeken hoe en wanneer ze besmet zijn geraakt, omdat de organisatie niet met hen heeft kunnen spreken.

Nog vier besmettingen bij andere Fieldlab-evenementen
In totaal werden in Nederland onder de noemer Fieldlab acht pilots gehouden, met in totaal ruim 10.000 bezoekers, artiesten en medewerkers. Het aantal mogelijke besmettingen bij de twee festivals was dus zestien. Bij de overige zes evenementen werden na afloop vier besmettingen vastgesteld die aan deze evenementen waren te koppelen. Van deze vier besmettingen werden er drie vastgesteld na de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland – Letland, zaterdag 27 maart in de Johan Cruijff ArenA.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel