Jaarlijks budget voor buurtontmoetingsplek in eigen beheer

ALMERE • Ma 10 mei 2021 | 7:33 • Maandag 10 mei 2021 | 7:33

Almeerders die hun eigen buurtontmoetingsplek willen opzetten, kunnen binnenkort rekenen op een structurele subsidie van de gemeente. Dat staat in de nieuwe plannen voor het welzijnsbeleid in de stad. Ondanks bezuinigingen van 1,5 miljoen euro wordt er jaarlijks drie ton uitgetrokken voor buurtontmoetingsplekken in eigen beheer.

Dat Almeerders zelf iets in hun buurt willen opzetten, blijkt uit de visie op buurtontmoeting die gemeente dit jaar maakte. Daarin staat: "De laatste jaren zien we in Almere steeds meer initiatief bij bewoners, die met elkaar een buurtontmoetingsplek opzetten, inrichten, beheren en exploiteren". Deze ideeën ontstonden bijvoorbeeld omdat de dichtstbijzijnde buurtontmoetingslocatie was gesloten, te ver weg stond, was verhuurd of bestemd was voor andere doelgroepen.

Is er wel voldoende budget?
Maar de plekken die voor en door Almeerders worden gerund, staan volgens de gemeente nu onder druk. Er is namelijk geen vaste plek waar zij geld kunnen krijgen voor hun initiatief. Daardoor is het onduidelijk of de locaties open kunnen blijven en of de huur betaald kan worden. Ook weten de initiatiefnemers niet of er genoeg budget is voor de nutskosten, voor activiteiten of voor vervanging van bijvoorbeeld de kapotte koelkast.

Lees ook: Welzijnswerk gaat op de schop; Almeerders aan zet

Erik Jongerden is al zeven jaar beheerder van het Huis van de Waterwijk. Hij herkent het gevoel van onzekerheid: "Het is altijd een gevecht om de financiering rond te krijgen. Aan het einde van het jaar is het altijd weer de vraag: bestaan wij volgend jaar nog?"

Buurthuizen in eigen beheer veel goedkoper
Omdat er geld geïnvesteerd wordt in buurthuizen in eigen beheer, gaat dat wel ten koste van buurtcentra die in eigendom zijn van Stichting De Schoor. Op dat budget wordt 200.000 euro bezuinigd. Uit gemeentelijk onderzoek blijkt dat het gebruik en beheer van de 17 buurtcentra van De Schoor ruim twee miljoen euro kost. Zeventien buurtontmoetingsplekken in Almere die door inwoners zelf worden gerund, kunnen open blijven voor 164.000 euro. Dit is voor de gemeente dus veel goedkoper.

Verder weten wijkbewoners volgens de onderzoekers als geen ander waaraan in de wijk behoefte is. De ideeën waar geld voor wordt uitgetrokken, moeten wel in het teken staan van ontmoeting en verbinding. Alaeddine Touhami van Huis van de Vrede kan zich daar in vinden. Bij 'zijn' ontmoetingsplek in de Stedenwijk komen inwoners met verschillende achtergronden bij elkaar, om van elkaar te leren: "De stad heeft behoefte aan plekken waar we met elkaar verbonden zijn. Een sociale infrastructuur. Dat is wat we nodig hebben. Dus hoe meer initiatieven, hoe beter."

Of de gemeenteraad van Almere ook vindt dat er structureel geld vrij gemaakt moet worden voor buurtontmoetingsplekken in eigen beheer, moet nog blijken. De gemeenteraad vergadert er 20 mei voor het eerst over.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel