Celstraffen voor woningoverval blijven staan

ALMERE • Wo 12 mei 2021 | 14:45 • Woensdag 12 mei 2021 | 14:45

Twee mannen zijn in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot celstraffen van vier jaar voor een gewelddadige woningoverval op de moeder van drugscrimineel Frank G. in Almere. Een van de mannen kreeg daarnaast een half jaar cel voor wapenbezit. Het Openbaar Ministerie (OM) had vijf en 5,5 jaar cel geëist.

Alan B. (35) en Giliamo M. (44) uit Amsterdam kregen in 2018 van de rechtbank dezelfde straf opgelegd. De twee ex-leden van een Almeerse tak van motorclub No Surrender deden zich op 8 december 2016 voor als DHL-bezorgers. Ze belden rond 09.30 uur bij de moeder van G. aan. Toen de bejaarde vrouw voor hen open deed, werd ze tegen de grond gewerkt en vastgebonden. De overvallers namen een grote som geld mee, mogelijk ging het om 600.000 euro. Beide mannen hebben altijd ontkend.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in hoger beroep voor de overval een langere celstraf dan de rechtbank had opgelegd: vijf jaar. Dit mede omdat er sprake was van fors geweld. Volgens de rechtbank ging het om licht geweld. Het gerechtshof in Leeuwarden deelt de mening van het OM. Het hof had voor beide mannen een celstraf van 4,5 jaar in gedachten, maar haalt er zes maanden af omdat de behandeling van de zaak in hoger beroep lang heeft geduurd.

Moord Esther Paul
De beroving zou te maken hebben met de onopgeloste moord op Esther Paul. Paul had een relatie met G. Zij was bevriend met de veroordeelden en zou hen hebben getipt dat er een grote som geld in de woning van haar ex-schoonmoeder lag. Paul werd in april 2017 doodgemarteld gevonden in het Veluwemeer.

De moeder van Frank G. lag na de overval een aantal dagen in het ziekenhuis. Zij heeft nooit aangifte gedaan van diefstal. Volgens het OM om haar zoon te beschermen. Haar werkster vond de vrouw na de overval en bracht de zaak aan het rollen.

Irma K.
De 37-jarige Irma K. heeft verklaard dat zij ook bij de overval aanwezig was. Zij was een vriendin van Esther Paul. K. heeft belastende verklaringen afgelegd, omdat haar door de politie was toegezegd dat ze niet zou worden vervolgd voor de overval. Dit in ruil voor informatie over de moord op Paul. Het OM wilde K. later alsnog vervolgen omdat de agent de toezegging nooit hadden mogen doen. De rechtbank in Lelystad bepaalde in oktober 2020 dat het OM door de uitlatingen van de agent niet-ontvankelijk was.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel