'Op weg naar gasloos, maar eerst beter isoleren'

LELYSTAD • Za 15 mei 2021 | 16:12 • Zaterdag 15 mei 2021 | 16:12

De gemeente Lelystad moet de inwoners meer helpen met het beter isoleren van huizen en met andere energiebesparende maatregelen. Dat levert op korte termijn de grootste besparing op, op weg naar het gasvrij maken van de stad in 2050. Ingrijpende vervolgmaatregelen moeten daarna per wijk en ook samen met de bewoners worden uitgewerkt.

Dat is de kern van een voorstel, dat acht fracties dinsdag indienen in de raadsvergadering. De gemeenteraad neemt dan een besluit over het plan hoe Lelystad stapsgewijs van het gas af moet. Om de klimaatdoelen te halen, wil Lelystad in 2050 nergens meer gas en andere fossiele brandstoffen gebruiken. De gemeenteraad heeft de afgelopen maanden uitvoerig over een voorstel van het college van B en W gesproken, maar de SP, InwonersPartij, VVD, Forum voor de Ouderen, GroenLinks, D66, CDA en PvdA hebben het met een amendement aangescherpt. Met negentien stemmen hebben zij een meerderheid.

'We kunnen niet wachten'
De doelstelling voor 2050 is ambitieus, maar volgens SP-fractievoorzitter Alexander Sprong is er geen keuze. "We kunnen niet blijven wachten, we moeten van het gas af en moeten iets voor het milieu doen."
Sprong erkent dat dit voor de gemeente en alle inwoners één van de grootste projecten wordt. "We gaan het niet in één keer doen, het gaat tientallen jaren duren. Maar het gaat echt daadwerkelijk achter de voordeur van de mensen gebeuren."

Aanpassingen moeten wel betaalbaar zijn
Het is van groot belang dat iedereen meedoet aan het gasvrij maken van de huizen. Sprong is zich er van bewust dat zeker in Lelystad met zijn lagere inkomens niet iedereen het geld heeft voor aanpassingen, die in de tienduizenden euro's kunnen lopen. "We hebben dat geld niet allemaal liggen. Daarom zeggen we: zorg dat je allereerst gaat inzetten op besparen. Ga mensen helpen met isoleren, want alles wat je niet aan warmte of elektriciteit nodig hebt, is een besparing op de energierekening", aldus Sprong.

Daarnaast moeten mensen worden geholpen met duurzaamheidsleningen, maar bijvoorbeeld ook met de mogelijkheid om zonnepanelen te leasen en mensen die afbetalen met de stroomopbrengst. Het voorstel roept op dat verduurzaming inwoners niet meer mag kosten dan wat zij nu al aan hun energierekening kwijt zijn. De PVV dringt in een eigen voorstel hier ook op aan.

De gemeente komt later dit jaar met een voorstel welke wijken tot 2030 als eerste worden aangepakt om helemaal van het gas af te gaan. Dat kan per wijk verschillen, zegt Sprong, met de ene wijk die wordt aangesloten op een warmtenet en de andere die misschien helemaal elektrisch wordt. In oudere wijken als de Zuiderzeewijk of Atolwijk is eerst isoleren verstandiger.

Stimuleer inwoners om zelf te verduurzamen
Belangrijk is dat bewoners die zelf al het initiatief nemen voor het verduurzamen van huizen, hiermee kunnen doorgaan. "Ga kijken welke mensen al bezig zijn. Die hebben een voorbeeldfunctie in de wijk. Kijk of het mogelijk is om er pilotwoningen van te maken, zodat mensen in hun eigen wijk en misschien wel eigen straat kunnen zien hoe het er uit ziet als hun huis straks verandert. Laat die mensen een soort ambassadeurs zijn. Want je kunt er ook een veel comfortabelere woning voor terugkrijgen, met minder tocht en minder kosten."

Hout taboe in biomassacentrales
De acht fracties zeggen ook dat de twee biomassacentrales aan de Larserdreef zo snel mogelijk af moeten van hout of andere houtachtige brandstoffen. Verbranden van hout zorgt weer voor uitstoot van koolstofdioxide en is slecht voor het milieu als het hout ook nog eens speciaal voor de centrales is gekweekt. Liever zien de partijen dat er tijdelijk op gas wordt overgeschakeld, maar zij willen dat de mogelijkheden van aardwarmte worden onderzocht. Het college zal hiervoor met de eigenaren van de centrales in gesprek moeten.

Hoewel het raadsbesluit een belangrijke stap is richting 2050, is het zeer waarschijnlijk dat toekomstige gemeenteraden zich ook weer over de verduurzaming zullen uitspreken. "We weten niet wat er over twintig jaar voor technieken zijn. Het kan best zijn dat de gemeenteraad in 2040 besluit om toch het een en ander weer aan te passen omdat we dan hele andere mogelijkheden hebben", zegt Alexander Sprong.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel