Ook in hoger beroep zes jaar cel geëist voor verkrachting 98-jarige vrouw

LELYSTAD • Ma 17 mei 2021 | 12:26 • Maandag 17 mei 2021 | 12:26

Tegen de man die een jaar geleden een vrouw van 98 verkrachtte in Lelystad is in hoger beroep opnieuw zes jaar cel geëist. Dat bleek maandagochtend bij de behandeling van de zaak bij het gerechtshof in Leeuwarden.

De verdachte is Fransman Anthony S., die eerder werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Hij ging in beroep tegen die veroordeling. De 35-jarige man drong in mei vorig jaar de aanleunwoning van de vrouw binnen en verkrachtte haar meerdere keren. Hij was toen onder invloed van cannabis.

Zes weken geleden werd de zitting in Leeuwarden aangehouden omdat de tolk niet kwam opdagen. Bij deze zitting bleek de verdachte zelf niet aanwezig. Volgens zijn advocaat was het voor de verdachte té emotioneel. De aanwezigheid van de familie was voor hem een te grote belasting.

De familie reageerde daarop teleurgesteld. De kleinzoon van het slachtoffer wilde tijdens de zitting gebruik maken van het spreekrecht. "Zo wilde ik hem duidelijk maken wat zijn daad heeft betekend voor mijn oma en voor ons. Wij wilden hier een punt achter zetten. Door deze verdachte duurt alles alleen maar langer." Kleinzoon Marcel ziet de afwezigheid van de verdachte als een nieuwe belediging. "Hij vroeg hoger beroep aan. En dan kom je niet eens opdagen." Op verzoek van de kleinzoon laten wij zijn achternaam achterwege.

"Het gaat helemaal niet goed met mijn oma", zegt Marcel. "Ze is verschrikkelijk bang. Ze sluit zich op in huis en barricadeert de deur. Alle mannelijke verplegers in het verzorgingstehuis mogen niet meer bij haar komen, want ze is bang voor iedere man." Volgens de kleinzoon heeft de verkrachting er voor gezorgd dat het zowel fysiek als psychisch snel achteruit gaat met zijn oma. "De verdachte heeft 6 jaar gekregen, mijn oma levenslang". Hij hoopt dat het gerechtshof in Leeuwarden de veroordeling van de rechtbank in Lelystad bekrachtigt.

De verdachte Anthony S. laat via zijn advocaat weten dat hij zijn veroordeling onterecht vindt. "Volgens mijn cliënt is er die avond niets gebeurd zonder wederzijdse instemming. Er is volgens de verdachte ook helemaal geen bewijs dat hij de vrouw gedwongen heeft. De advocaat van de Fransman vraagt alsnog om vrijspraak. De verdachte wil daarnaast dat de opgelegde schadevergoeding van 10.000 euro wordt kwijtgescholden.

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel