Urkers hangen Israëlische vlag uit

URK • Ma 17 mei 2021 | 15:21 • Maandag 17 mei 2021 | 15:21

De Israëlische vlag hangt sinds afgelopen weekend op meerdere plekken op Urk. Volgens dorpskenner Jaap Bakker symboliseert het uithangen van de vlag de sterke band tussen Urk en Israël. De vlaggen zijn gekocht bij de organisatie 'Christenen voor Israël' in Nijkerk.

Volgens Bakker is de band tussen Urk en Israël zo sterk door de Bijbelse achtergrond van beide, maar ook door acties voor het land. Hij verklaart het uithangen van de Israëlische vlag op Urk als vreedzame steun in de rug voor Israël. Bakker vindt dat pro-Palestijnse demonstranten soms te ver gaan. "Als de politiek gaat escaleren, dan heeft men het niet over de politiek. Nee, de demonstratie gaat dan tegen Israël en weg met de Joden. Dat krenkt het hart van de Urkers."

'Samen tot een oplossing komen'
Bakker geeft aan dat Urkers niet tegen de Palestijnen zijn, maar dat er een wens leeft. "De Palestijnen hebben in hun doelstelling staan: de vernietiging van Israël. Dat moet eruit. We moeten samen tot een oplossing komen." De dorpsgids hoopt dat het uithangen van de vlag leidt tot een dialoog. Hij verwijst naar zijn werkzaamheden als voorzitter van de interkerkelijke stichting Ethiopië/Eritrea. In Ethiopië zag Bakker dat christenen en moslims in vrede met elkaar kunnen leven. "Het moet in een gesprek met elkaar, dus laat die vlaggen een teken zijn van: hij hangt hier en als u ons wilt spreken, kom in gesprek om een vreedzame oplossing te krijgen. Zo zie ik het tenminste."

Bakker verwacht dat de Israëlische vlag later deze week op nog meer plekken op Urk wappert. "En ja, ik hoop dat het niet confronterend is voor de moslims die hier wonen, maar dat we een gesprek krijgen. Een dialoog is altijd een betere oplossing dan dat strijdbare." Toch heeft de dorpskenner en -gids zelf nog geen Israëlische vlag uithangen. Volgens hem gaat dat ook niet gebeuren. "Omdat het Joodse volk in mijn hart leeft. En ik heb daar geen uithangborden voor nodig."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel